Amerikanska dietistförbundet: Sluta oroa er för mättat fett!

butterbig2

Paradigmskiftet inom näringslära är verkligen här och går fortare och fortare. Till och med det industri-sponsrade amerikanska förbundet för dietister (AND) säger nu att mättat fett troligen inte är något att oroa sig över!

Istället rekommenderar de att äta mindre kolhydrater, särskilt mindre socker. Det är stora nyheter.

Här är en fin sammanfattning av dr Sarah Hallberg (nu känd från TEDx): Earth Shattering, Pigs Flying, Hell Freezing Nutrition News

Jag har lagt till dr Hallbergs blogg till vår sida med engelskspråkiga hälsobloggar.

Tidigare

Rubriker över hela världen: Rädslan för fett var ett misstag från första början

Fettskräckens början och slut

Ett av världens största träningsföretag: Ät smör, det är bra för dig!

”I Was Wrong, We Should Be Feasting on Fat”

TIME: Forskare kallade fett för fienden. Varför de hade fel.

 

52 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Majoren
    Lizette, tyvärr är jag inte alls övertygad om att din GBP kommer att "bli så jävla bra" som du skriver eller lösa några av dina problem, du riskerar istället tyvärr att slungas in i en otäck spiral av problem med tarmvred och näringsupptag, tillskottsnäring och medicinering resten av livet.
    Har du inte gett LCHF/Paleo-kost ett seriöst försök innan så bör du definitivt avstå då riskerna är större än de möjliga fördelarna. Det är inte dina friska organ i magen det är fel på.
    Läs vidare →
  2. Anders A
    Det verkar ju säkrast att göra tvärtemot vad LMV säger - dvs ät mer salt och mer fett så mår du bra. Gärna i kombination som i bilden ovan, extrasaltat smör 🙂
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Maria
    Industri sponsrade förbundet? Låter som en trygg källa...
  2. Xiro
    Skepp ohoj! Det var väl kring femtiotalet fettskräckens vindar blåste hit över Atlanten. Och nu ungefär sextio år senare skönjer vi nya friska vindar. Håll tummarna för att det går vägen och vänder etablissemangets tunga skepp!
  3. Ingela
    Det rör på sig vill jag också säga. Nu väntar vi på Elisabeth Rothenberg med kompani också ska gå ut med detta. Bra att dom också talar om att minska på socker, men som vi vet är det ju inte bara sockret som är boven utan alla snabba kolhydrater.

    Börjar dom äta fett och sedan fortsätta med sina kolhydrater så blir dom nog tjockare och sjukare och då får så klart fettet skulden för detta.

  4. 1 kommentar borttagen
  5. Johan
    Livsmedelsverket scores again, det är SALTET som är boven (och tydligen hittar man också salt i fett):

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/minska-salthalten-i-alla-livsmed...

    Enda säkra stället verkar vara mitt på måltavlan när de skjuter båge...

    Svar: #8
  6. jala
  7. Anders A
    Det verkar ju säkrast att göra tvärtemot vad LMV säger - dvs ät mer salt och mer fett så mår du bra. Gärna i kombination som i bilden ovan, extrasaltat smör 🙂
  8. Åsa
    Så här skriver Livsmedelsverket i insändaren
    "Varje år drabbas drygt 55 000 personer av hjärtinfarkt eller stroke. Var fjärde vuxen har högt blodtryck. En av orsakerna är att många äter alldeles för mycket salt. Men de flesta är inte medvetna om detta. Och de har inte heller makten över sitt saltintag. Saltet döljer sig nämligen i den köpta maten – i brödet, osten, korven och flingorna. Det är dags att matproducenterna tar sitt ansvar och minskar på saltet i maten."

    "Men det är inte saltandet hemma vid matbordet eller vid spisen som är den största boven. I stället döljs det mesta saltet i ”färdiga” livsmedel som ost, kött- och charkprodukter, bröd och matfetter. I hel- och halvfabrikat som soppor, såser, hamburgare, pizza och pajer. Och i mat som äts på restaurang. Ungefär 75 procent av det salt man får i sig kommer från köpt mat."

    Jag tycker Livsmedelsverket träffar rätt den här gången - det är det dolda saltet i halvfabrikaten och andra köpta livsmedel de siktar in sig på och det ska de faktiskt ha credit för!

    Svar: #30, #37
  9. Bertil
    Det flesta vet att för salt mat inte är bra men socker är ju inte ännu farligare men det skrivs det lite om.
    Vad som skulle informeras om är hur många som dör och blir sjuka av olika läkemedel .
  10. Randi
    SALT ..... Smör är inte det att ta i??Vi skall ju inte ha så mycket salt!!!! I bland blir jag inte klok på det här.Socker vet vi inte är bra ,och salt skall vi lite av eller hur.
    Svar: #11, #13
  11. jala
    Förstår inte vad du undrar över.
    Titta in på http://ettsotareblod.se/så kanske du får svar
  12. Robin
    Som jag fattat det så kissar man ut överflödigt salt, så länge man bara har tillgång till vatten.
  13. sten
    Det var nog den här Artikeln Jala menade: http://ettsotareblod.se/salt-det-saknas-koppling-till-hjart-karlsjukdom/
    Det blir inte mycket stöd kvar för SLV's insändare efter dom studierna som Ann länkar till.
    Ser ut som om SLV i brist på annat kör med röda sillar. Det förvillar.
    Svar: #15
  14. Ann Kristin
    Det är dåliga industriprodukter vi ska undvika, som nu råkar innehålla mycket salt: halv- och helfabrikat, med både salt, dåligt fett, olika kemikalier och socker också. Så ät inte sådant som görs eller föds upp i fabrik.
  15. jala
    Av någon anledning kallades den länken för spam,så då fick jag vara lite klurig.Detta har hänt flera gånger.Förstår inte varför.
    Svar: #40
  16. Steffen
    Salt i till och med rätt stora mängder lär inte vara farligt - se nedanstående länkar. Vi har en vän i Danmark, som höll på att dö för att han följde läkarens anvisningar om att begränsa saltet. Han kollapsade och las in på sjukhus där man konstaterade att han led av ... saltbrist! Han har inte riktigt återhämtat sig än!

    Jag kan tillägga, att jag äter ganska stora mängder salt och mina värden är helt OK. Näst sistens låg mitt blodtryck på 135/70 - det är jag nöjd med för mina 60 år. När det är riktigt högt kan det ligga på 145/80, men det händer sällan.

    http://www.kostdemokrati.se/ulfljungblad/2012/11/04/saltbrist-kan-ge-...

    http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/08/01/livsmedelsverkets-saltra...

    http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/07/14/livsmedelsverket-uppmana...

    http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/05/13/livsmedelsverkets-rad-om...

    http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/11/11/nnr5-ar-en-katastrof/

    http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2008/08/27/livsmedelverkets-rad-...

    http://stighastrup.dinstudio.se/empty_10.html

  17. jala
    Möjligen OT men.
    Känns väldigt angeläget att fler få ta del av denna information.
    http://www.kostdemokrati.se/margareta/2015/05/19/om-vacciner-utan-tvi...
  18. Rolf Löfgren
    Jag har en känsla av att Livsmedelsverket tar till salt-kampanjen för att villa bort folket, så att sockret och mjölet kan fortsätta som vanligt.

    En diestist på Ekot sa bl.a. att saltet var farligare än sockret.

    Livsmedelsverket borde läggas ner omedelbart.

  19. Ethel Loberg
    Men är jänkarnas smörpaket fortfarande lika löjligt små? Inget har hänt där på 50 år?
  20. lizette
    http://nouw.com/mingastricbypass

    19 dagar kvar till operation!

    Nouw.com/mingastricbypass

    Svar: #21, #22, #25, #28
  21. Xiro
    Lizette, jag kollade hastigt på din blogg. Har du seriöst provat LCHF? Finns sommarvistelse med helpension som kanske vore något? Kolla dr Annika Dahlqvists blogg för mer info. Jag har läst en hel del negativt om gbp så jag tycker du ska kolla t ex Skaldeman, Tommy tappar och LCHF-ingenjören, och överväga att ställa in gbp. Du kanske kan konsultera Annika Dahlqvist eller annan LCHF-vänlig läkare på distans om du inte har någon där du bor?
  22. Majoren
    Lizette, tyvärr är jag inte alls övertygad om att din GBP kommer att "bli så jävla bra" som du skriver eller lösa några av dina problem, du riskerar istället tyvärr att slungas in i en otäck spiral av problem med tarmvred och näringsupptag, tillskottsnäring och medicinering resten av livet.
    Har du inte gett LCHF/Paleo-kost ett seriöst försök innan så bör du definitivt avstå då riskerna är större än de möjliga fördelarna. Det är inte dina friska organ i magen det är fel på.
  23. Henrik
    Är svenska dietister fortfarande inne på samma linje: http://coltingblogg.com/2013/02/13/svenska-dietister-borde-skammas-ta...

    Eller var står de idag??

  24. Cattastroph
    Inte förvånad. Och jag välkomnar rekommendationen. 🙂
  25. Gäst
    http://nouw.com/mingastricbypass19 dagar kvar till operation!Nouw.com/mingastricbypass

    Av flera goda råd här så vill jag slå ett slag för LCHF Nolaskogs kursgård i Örnsköldsvik.
    http://www.nolaskogslchf.se/

  26. Irene
    Hahhahha i dag frågade en kvinna mig på jobbet.: Vilket lättmargarin lätta använder du? jag bara bregott! Oj anvbänder du det fetaste av alla sorter ? Suck !
  27. Sigurd
    Kostdoktorn & Co riskerar att beslås med att vara ute och cykla
    med (den närmast infantila) LCHF-vurmen. Inlägget ovan propagerar
    för saltat smör, samma dag som kosthållningsexperter, etc., på
    SvD-Opinion konstaterar faktumet att salthalten i alla livsmedel bör
    minskas, för folkhälsans bästas skull. Inte minst för att den överdrivna
    saltkonsumtionen orsakar mångdubbelt fler dödsfall per år, än i
    trafikolyckor.
    Varje enskild överviktig, fet eller normalviktig individ bör, kortfattat uttryckt,
    fråga sig om det är långsiktigt hållbart att hålla sig till en kosthållning
    som rekommenderar: "salted butter", etc.
    Fråga sig om inte det klokaste långsiktigt är:
    Less in - more out. Less fat and salt - more excercise.
    Svar: #29, #32, #33, #43
  28. RS
    Hej Lizette;
    Jag tycker du bör vänta med operationen och testa ALLA andra alternativ först. Det är nästan garanterat att det blir komplikationer efter en operation. Stor risk att du ångrar dig.
    http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.2885708-anette-angrar-sin-fetmaopera...
  29. Tor H
    Kostdoktorn & Co riskerar att beslås med att vara ute och cykla med (den närmast infantila) LCHF-vurmen. Inlägget ovan propagerar för saltat smör, samma dag som kosthållningsexperter, etc., på SvD-Opinion konstaterar faktumet att salthalten i alla livsmedel bör minskas, för folkhälsans bästas skull. Inte minst för att den överdrivna saltkonsumtionen orsakar mångdubbelt fler dödsfall per år, än i trafikolyckor. Varje enskild överviktig, fet eller normalviktig individ bör, kortfattat uttryckt, fråga sig om det är långsiktigt hållbart att hålla sig till en kosthållning som rekommenderar: "salted butter", etc. Fråga sig om inte det klokaste långsiktigt är: Less in - more out. Less fat and salt - more excercise.

    Såvidt jeg kan se er ikke vitenskapen enig i påstandene dine.
    Du forespråker foreldet, industrisponset vitenskap som gjør folk sykere.
    Kanskje du er betalt for å skrive sånt?

    Vil du virkelig Lizette og andre i samme situasjon så vondt?

  30. Cia
    Har också tänkt som Åsa men så kom jag på att de som äter industrilagat knappast också äter egenlagad mat, de äter väl inte dubbelt upp? Antingen äter man färdigsaltad mat eller egensaltad mat. Det är väl hugget som stucket? Salt som salt.
    Svar: #50
  31. Cia
    Vill bara tillägga att jag själv äter mycket salt och mycket mättat fett - nuförtiden. Och jag är 67 år och har lågt blodtryck "som en tonåring" får jag ofta höra.

    Dessa rekommendationer av intag av salt och fett likadant rakt av för alla är bara så tröttsamma. Personligt ansvar för sin hälsa är bättre, man äter det man mår bra av oavsett Livsmedelsverket och dess hopplöst ouppdaterade nutritionister....jo visst är det lätt att tänka sig att något stort ligger bakom och styr, typ Big Food. Faktiskt. De verkar sitta fast i fällan.

    Svar: #35
  32. Anders A
    Sigurd, de som cyklar mest här är Livsmedelsverket. De cyklar också snabbare och snabbare rakt mot ett stup......
  33. Andreas Eenfeldt
    Kostdoktorn & Co riskerar att beslås med att vara ute och cykla
    med (den närmast infantila) LCHF-vurmen. Inlägget ovan propagerar
    för saltat smör, samma dag som kosthållningsexperter, etc., på
    SvD-Opinion konstaterar faktumet att salthalten i alla livsmedel bör
    minskas, för folkhälsans bästas skull. Inte minst för att den överdrivna
    saltkonsumtionen orsakar mångdubbelt fler dödsfall per år, än i
    trafikolyckor.

    Denna vetenskap (kring salt) är i högsta grad osäker och omdiskuterad, även om vissa som vanligt försöker framstå som tvärsäkra. Att minska på salt via processad skräpmat och färdigmat och bröd (de vanligaste källorna i svenskars mat) är säkert bra och det gör man även på LCHF, automatiskt. Däremot är det inte nödvändigtvis bra att gå FÖR lågt i saltintag. Om inte annat kan man definitivt må sämre då. Lagom (ofta annars kallat "balanserat") saltintag är nog bäst.

    Svar: #42
  34. jala
    Här får ni något annat att fundera över.
    http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ost/daligt-genomslag-for-lchf
    Svar: #36
  35. jala
    Big Food tänker bara på pengar vilket är deras uppgift mot sina ägare. Jag gör som du,mycket fett och är inte rädd för salt.
  36. Xiro
    Tack Jala, mycket intressant. Här saxar jag lite från den notisen:

    "Trots de goda resultaten så är det mycket få av deltagarna som fartsatt med LCHF-kost fyra år efter det att studien avslutades.

    Barbro är den som hållit i bäst. Det säger sjuksköterskan Birgitta Böttinger på Mariebergs vårdcentral. Hon har haft mer eller mindre koll på hälften av de 60 personer som deltog i studien.

    - Jag tycker det är synd att inte flera höll i, speciellt när man ser resultaten idag. Värderna har gått upp på de flesta patienterna tror jag, säger hon.

    - Jag tror det beror på familjen. Jag och min man har ätit samma mat. Många andra fick göra annan mat åt sin andra hälft. Det tror jag påverkar, säger Barbro Eliasson.

    Mot den officiella linjen
    Forskarna som som gjorde studien i Motala är inte förvånade över att inte fler hängt i med kosten trots hälsovinsterna.

    - Vi lever ju i ett samhälle där man inte förespråkar det här. Officiellt förspråkar man från Livsmedelsverket en kolhydratrik kost. Det är klart att det påverkar säger professor Fredrik Nyström."

    Min slutsats; Bra jobbat med studien av dessa få skolmedicinare. Men deras goda gärning drunknar i en rätt galen värld där skattepengar ofta används helt fel och med konsekvensen att de blir och förblir sjuka. Av okunskap, prestige, ignorans och naiv inställning till affärsintressen. Hoppas verkligen Amerikanska dietistförbundet nu vänder detta, jag hoppas och tror på en ljus framtid full av god hälsa.

    Svar: #41
  37. Johan
    Det kan hända att det finns några som far illa just på grund av för högt saltintag, men jämfört med de som får diabetes, hjärt-kärlsjukdomar av socker/mjölätande? Eller t om de som får saltbrist?

    Det känns som att Livsmedelsverket siktar in sig på att putsa vindrutan istället för att laga motorn.

  38. Xiro
    När någon som tjänat massor av pengar på felaktig vård, medicin, kost själv drabbas, eller deras barn och närstående drabbas - tycker de att det var värt pengarna?

    Mitt råd till dem; Behandla era medmänniskor såsom ni själva vill bli behandlade.

  39. jala
    Tummen upp för Xiro.
  40. sten
    För mig går länken direkt. Fler som får stopp eller "varning" vid försök att gå till Ann's sida?
    Har också fått upp meddelanden som "dangerous site, your computer can become infected" för en del ofta intressanta siter. Big Brother ?
  41. Tuva
    Precis.

    På jobbet äter jag inte av allt godis och alla bakverk de andra släpar dit.
    Jag äter inte pommes frites, bröd eller pasta i lunchrestaurangen utan en massa grönsaker istället.
    Jag dricker bara vatten, aldrig läsk eller juice, annars vanliga drycker på jobbet.
    När jag kommer hem äter jag inte heller pommes eller pasta.
    Jag äter inte chipsen min man drar hem eller smågodiset som dyker upp med jämna mellanrum.
    På kalas brukar det kanske möjligen finnas en eller två ostar som jag kan äta. För jag äter inte godiset, inte bakverken, jag dricker inte läsken, jag äter inte snacks, jag äter inte brödrätterna.

    Det är en jävla massa "inte" varenda dag. Om jag inte hade "turen" att bli sjuk på riktigt av både socker och mjölmat hade jag nog haft mycket svårare att alltid, hela tiden, stup i kvarten, i alla sammanhang, orka vara den där kufen som säger "Nej tack" till nästan allt. Speciellt när det jag faktiskt äter ofta är mat som folk är övertygade om är dödligt - och gärna delar med sig av sina bekymmer för min hälsa...

  42. Sigurd

    Kostdoktorn & Co riskerar att beslås med att vara ute och cykla med (den närmast infantila) LCHF-vurmen. Inlägget ovan propagerar för saltat smör, samma dag som kosthållningsexperter, etc., på SvD-Opinion konstaterar faktumet att salthalten i alla livsmedel bör minskas, för folkhälsans bästas skull. Inte minst för att den överdrivna saltkonsumtionen orsakar mångdubbelt fler dödsfall per år, än i trafikolyckor.

    Denna vetenskap (kring salt) är i högsta grad osäker och omdiskuterad, även om vissa som vanligt försöker framstå som tvärsäkra. Att minska på salt via processad skräpmat och färdigmat och bröd (de vanligaste källorna i svenskars mat) är säkert bra och det gör man även på LCHF, automatiskt. Däremot är det inte nödvändigtvis bra att gå FÖR lågt i saltintag. Om inte annat kan man definitivt må sämre då. Lagom (ofta annars kallat "balanserat") saltintag är nog bäst.

    Kruxet är, tillspetsat uttryckt, att det råder en pågående saltfarsot i många delar av världen.
    ( Jämte, givetvis, fetma- och överviktsfarsoten.)

    Det är således inte enkom I Sverige som vi kommer att få vetenskapligt belagda rekommendationer på folkhälsofördelarna med ett kraftigt reducerat saltintag, från redan
    hälsovådligt extremt höga nivåer. Därtill är det inte osannolikt att livsmedelsprodukter med mättat (och överdrivet saltat) fett kommer att fastslås som de långsiktigt sämsta för ett möjliggörande av en på lång sikt hållbar och förbättrad folkhälsa.

    Saltfarsotens framfart, med påföljden otäckt många dödsfall per år i Sverige, återfinns, som sagt var, i många andra delar i världen: I exempelvis Kina avlider varje år en miljon människor som främst en följd av en överdriven saltkonsumtion. Återfunnen ofta nog i livsmedel med mättat fett..

    Less in - more out. Less fat, sugar and salt - more excercise.

  43. Maggan A
    . Varje enskild överviktig, fet eller normalviktig individ bör, kortfattat uttryckt, fråga sig om det är långsiktigt hållbart att hålla sig till en kosthållning som rekommenderar: "salted butter", etc. Fråga sig om inte det klokaste långsiktigt är: Less in - more out. Less fat and salt - more excercise.

    jag vågar påstå att de enda redan saltade livsmedel - okej kanske bacon också då - som LCHFare äter mycket av är just smör (fast det finns osaltat smör) så det stora problemet för oss är inte hur vi ska MINSKA på det totala saltet utan hur vi ska få i oss MER av det... själv vräker jag på med flingor av havssalt till allt jag äter 😉

    Svar: #44
  44. jala
    Det tycker jag du gör rätt i Maggan A. Och som vanligt har Sigurd ingen länk till det han påstår
  45. Anders S
    Tjatar om att man ska äta ekologiskt, krav-märkt, lokalproducerat, GMO-fritt, riktigt mat istället för industriprodukter.

    Vad trött jag blir när jag hittar sådana sidor som Ekomatsedeln:

    "Ekologiska menyer direkt i din dator. Ekomatsedeln är ett internetbaserat verktyg som enkelt hjälper dig ta fram ekologiska menyer anpassade för ditt storhushåll."

    Läser man lite mer hittar man följande:

    "Att äta näringsriktigt innebär att äta enligt de svenska näringsrekommendationerna (SNR).

    Kolhydrat är kroppens bästa energikälla och finns i form av stärkelse, fiber och olika sockerarter.

    Bra kolhydratkällor är bröd, spannmål, potatis, pasta, ris, rotsaker samt frukt och grönt.
    Ca 55-60% av energin vi äter bör komma från kolhydrat.

    - Fleromättat fett finns i t ex fet fisk (sill, lax, strömming), solrosolja, majsolja, rapsolja och bordsmargariner.
    Bra fettkällor är fet fisk, rapsolja, flytande margarin, lättmargarin samt magra mjölkprodukter som lättmjölk/fil/yoghurt och mager ost.
    Ca 30% av energin vi äter bör komma från fett och bara 1/3 av detta eller 10% av energin kan vara mättat fett."

    http://www.ekomatsedeln.se/sida.aspx?id=10

    Kan man inte exportera dietisterna m.fl. till Nordkorea? Eller till Saudi-Arabien. Enkel resa utan returbiljett?

  46. Peter
    Tänk om det är så att det är fett som är kroppens
    bästa energikälla?

    Proteiner belastar kroppen.
    Kolhydrater belastar kroppen.
    Belastar fett kroppen?
    Tänk om det är fett som inte belastar kroppen?

    Svar: #47
  47. Lasse1
    Tänk om det är så att det är fett som är kroppens bästa energikälla?

    Det är det vi har upptäckt 🙂

    Svar: #48
  48. jala
    Skulle det vara så, tycker jag det är för jävligt att ingen har sagt något till mig.
  49. Rolf Löfgren
    Vi som äter fett behöver också bra mejerifetter, tex. smör. Nu är Sveriges mjölkbönder i en mycket svår situation och om inget görs är vi snart utan svenska kor, och då återstår import av GMO-smör. Vem vill ha något sådant?

    Bra artikel i hela Hälsingland: http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/bryt-upp-arla-radda-sven...

  50. Åsa
    Det finns en stor grupp i samhället som tyvärr tvingas äta mycket hel- och halvfabrikat. Det är de äldre, framförallt de som bor på äldreboenden eller får maten levererad från hemtjänsten.
    Med tanke på att dessa äldre ofta redan är multisjuka med kraftig medicinering för blodtryck, stroke, blodfetter med mera är det oerhört viktigt att livsmedelsproducenterna och kommunernas kostchefer jobbar på att sänka salthalten och höja kvaliteten på maten!
  51. jala
  52. jala
  53. JW
    Ta kostdoktorns eget råd och lita inte på denna industribetalda organisation!
    http://www.kostdoktorn.se/att-frigora-sig-fran-sjukliga-kommersiella-...
    Notera hur det är just denna organisation han använder som ett dåligt exempel på influenser från industrin.

    Eenfeldt är mer intresserad av att sälja kostböcker än eran hälsa.

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av