Varför får allt fler vuxna i Sverige typ 1-diabetes?

Allt fler svenskar får typ 1-diabetes, det som brukade kallas ungdomsdiabetes.

Tidigare har man trott att ökningen bara gäller barn, men nu är det tydligt att sjukdomen också ökar kraftigt hos personer mellan 14 och 34 år:

DN: Okänd miljöfaktor ger fler diabetesfall

Ingen vet säkert vad sjukdomen orsakas av. Av något skäl attackerar immunförsvaret insulinproducerande celler och dödar dem.

Ökningen av typ 1-diabetes följer ökningen av fetma i samhället – tre gånger fler svenskar är feta idag jämfört med 80-talet.

Personer med fetma har kraftigt ökad mängd insulin i blodet, i genomsnitt fyra gånger mer (!) än smala personer.

Samma insulin-överstimulerande västerländska mat som gör känsliga personer feta drabbar kanske andra personer på annat vis. Kanske ger överaktivering av insulinproduktionen en risk att insulinproducerande celler angrips.

Kanske ger västerländsk sockerrik mat inte bara fetma och typ 2-diabetes hos allt fler, utan även ökad risk för typ 1-diabetes?

Mer

Diabetesläkaren sade halleluja!

Ett år på LCHF med typ 1-diabetes

Unga diabetiker får allt SÄMRE blodsocker – här är lösningen

”En släng av diabetes”

Diabetes: Normalisera ditt blodsocker

 

75 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Kalle
    Kanske det du. Eller kanske inte? Vem vet? Kanske är det den här bloggen som orsakar diabetes typ 1? Eller kanske inte. Kanske är det utomjordingar som orsakar diabetes 1? Det är roligt att spekulera och gissa om saker man inte vet. Eller inte.
    Svar: #27
    Läs vidare →
  2. Diabetes-Roger
    Det moderna vetets intåg med 10 gånger mer gluten (som man vet orsakar auto-immuna sjukdomar ) samt en kraftig ökning av sockerkonsumtionen räcker långt som förklaring.

    Lägg till fettskräcken och tallriskmodellen så börjar bilden klarna ytterligare.

    Svar: #12, #17, #18
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Saga
    Vacciner kan vara speciellt problematiska om barnet redan har dålig tarmflora eller läckande tarm.
  2. Tomtefar
    Du kan ju titta först på exempelvis http://www.youtube.com/watch?v=1rJBib-3q6A och sedan föreslå vart jag ska åka...

    Finns bättre klipp, men denna är bara 4:50 lång, och jag antar att du inte orkar med långa föreläsningar om saker som du indoktrinerats att tro att du tagit ett eget intellektuellt ställningstagande kring, och ristat det i sten, utifrån den fakta du tilldelas.

    Sedan är jag inte helt svart/vit emot alla vacciner av princip. De flesta är dock överflödiga, för oss, men härliga kassakor för de som framställer dem.

    Men inte behöver ngn pro vaccinationer vara rädd för folk som inte vaccinerats, ty om de verkligen fungerade som utlovat, så är ni och era barn immuna. Mässlingsvaccinet kom i slutet av 60-talet här i Sverige. Hur många född före det dras egentligen med komplikationer? De finns säkerligen, men jag har aldrig mött ngn. Man vill införa (vilken nu "man" är) vattkoppor i allmänna vaccinationsprogrammet. SMI tycker det är viktigt eftersom EN person dör av vattkoppor i genomsnitt varje år. Om vi nu ens ska sila ut den stackars myggan, så kan vi ställa det i ljuset av att man vet att de besprutade löper MYCKET större risk att få bältros (och svårare komplikationer av bältrosen, plus att den ofta blommar ut även i lägre åldrar) än de som fått det överlägsna skydd en genomgången vattkoppsinfektion ger.

    För att inte tala om Gardasil. Snacka om att experimentera med barns hälsa och framtida fertilitet.

    Jaja, folk får göra som de vill. Vi möts i alla fall inte den dagen då jag kan säga, vad var det jag sade. Lite jobbigt (inte minst för att det uppfattas som narcissism om man påtalar det i nuet) att alltid ligga 10 år före den stora massan, för att man både tänker logiskt och söker info från båda sidorna av mynten innan man drar slutsatser......

    Svar: #54, #62
  3. Tomtefar
    Texten ovan i 52 är avsedd för #40 Nån
  4. Snusmumrik
    Det var som 17. Nåja om du ser nytagna bilder av Bill så kan du notera de bruna fläckarna han har ansiktet, Så kallade Advanced Glycation Endproducts som även lan kallas försockrade proteiner. Han äter definitivt inte lågkolhydratkost och har åldrats rejält på bara några år.
  5. Buster.
    Jag har sjukdom MS och såg ökningen av Diabetes-1.
    Jag gjorde en YouTubekanal om D vitaminbrist och MS för något år sedan.
    Många forskare är inne på D vitaminbrist kan vara orsaken till MS.

    Jag gjorde den här bilden om MS så bildfrågan kan beröra diabetes-1 också.
    http://www.youtube.com/watch?v=1jzaeoEYXaA

    Svar: #56, #57, #60
  6. Alex
    För alla med MS eller andra autoimmuna sjukdomar:
    http://robbwolf.com/2014/03/11/episode-216-dr-terry-wahls/
    Flera har säkert hört hennes (Terry Wahls) Ted talk. Mycket intressanta grejer.
  7. Snusmumrik
    Det är rimligt att D-vitamin spelar en stor roll både för diabetes, MS och andra autoimmuna sjukdomar.
  8. Buster.
    Ett intressant videoklipp från Mats Humbles föreläsning om D vitamin.
    Jordens befolknings boplatser..
    http://www.youtube.com/watch?v=x_Yp_tdB8eU
  9. Tuva
    Nu är vi ju inte möss eller någon annan sorts gnagare så ja Men möss äter ju spannmålsfrön i naturen till skillnad från oss så de borde ju tåla det bättre..

    "Early life interventions in the intestinal environment have previously been shown to influence diabetes incidence. We therefore hypothesized that a gluten-free (GF) diet, known to decrease type 1 diabetes incidence, only during pregnancy and lactation period would protect against development of diabetes. Pregnant non-obese diabetic (NOD) mice were fed GF or standard diet, until all pups were weaned to standard diet. The early life GF environment dramatically decreased diabetes incidence and insulitis."

    http://diabetes.diabetesjournals.org/content/early/2014/03/31/db13-16...

    Ett par hembakade mackor om dan tror jag de flesta av oss skulle kunna hantera (vilket var vad man åt fram till pastahysterin) men de mängder vi äter idag (hej pasta och pizzor och f*n och hans mormor) driver ju upp konsumtionen till rent absurda nivåer. Jag som inte riktigt tål vete läser på allt och det finns vete på de mest surrealistiska ställen. Sist hittade jag det i en påse chips. Didn´t se that one coming.. :-/

  10. LenaK
    Min dotter avstod medicinbehandling mot sin MS och valde på eget initiativ istället lågkolhydratkost och 5000 ie D-vitamin dagligen. Har inte haft några skov de senaste tre åren. Svårt att veta om det beror på kost och/eller D-vitamin. Vid senaste årskontrollen berättade MS-sköterskan att många patienter är inne på samma linje, givetvis också efter egen research.

    Undrar vilket årtionde de MS-drabbade i första hand kommer att rekommenderas kost- och D-vitaminbehandling innan man sätter in livslång medicinbehandling med otrevliga biverkningar. Tänk vilken personlig och samhällsekonomisk vinst det skulle kunna bli!

  11. Buster.
    Det LenaK skriver vad hennes dotter gjorde mot sin MS och fick fantastiskt resultat stöder min privata teori vad MS beror på.
    Bromsmediciner mot MS omsätter ca 25 Miljarder Dollar....
    Prevention av MS kan vara D vitaminberika maten rikligt och då sitter livsmedelsverket på preventions-botet.

    Här är min YouTubekanal med ca 90 inlägg om D vitamin.
    http://www.youtube.com/user/jastrom44/featured

  12. MJ
    Men väl utvecklade vacciner är ju bara framodlade svaga virusstammar som man infekterar barnen med. Det borde väl varken ge sämre skydd eller utgöra någon fara?

    Baconvaccinet var ju inte farligt på grund av själva viruset (som var en mycket lindrig influensa) utan det var ju skvalenet som var farligt. Skvalen är som startgas för immunförsvaret och man blandar i det i vaccin när man inte haft tid att odla fram en svag virusstam. Det är också därför som alla narkolepsifall i Sverige och Finland kommer från de första satserna av vaccinet, där man hade störst andel skvalen.
    Det finns många sådana här exempel där man ersätter svaga virus med skvalen, gulfsyndromet t.ex. beror också på skvalen och drabbade bara de länders soldater som vaccinerades tidigt mot mjältbrand.
    Men det är ju extremt lönsamt att vara först med vaccin och därför kommer man att fortsätta med skvalen när det är bråttom med vaccin. Sedan täcker man ju bara över sambandet genom att säga "Nej det kan inte vara vaccinet, kolla på alla de här andra som vaccinerats där inte en enda drabbats" (eftersom man odlat fram en svag virusstam och kunnat sänka eller ta bort skvalenet, det är alltså ett helt annat vaccin med samma namn man jämför med) och "Ha! vilka foliehattar, sådana där vaccinkritiker är bra tokiga". Det senare är särskilt verksamt i Sverige, man kunde spruta in HIV-virus i alla ungar i Sverige och bara hota föräldrarna med att bli kallade för konspirationsteoretiker om de opponerade sig.

    MEN, blanda inte ihop skvalen och vaccin.

    De som tryckte i sina ungar det där giftet när baconfebern grasserade bör vara uppmärksamma på alla typer av autoimmuna sjukdomar. De som fick de första satserna kommer inte bara att drabbas av narkolepsi.

  13. Bo
    Kan det vara det genförändrade vetet som finns i allt som vänder på zonulinernas funktion i tamarna med resultat att tarmarna läcker innåt och skräp kommer in i blodet och därmed skapar det autoimmuna eländet som attackerar organen?
  14. hemul
    Jag kanske missuppfattar dig, men om du med genförändrat menar GMO så finns det inget sådant vete på marknaden. GMO-vete finns bara som experimentstadiet. Visst är vetet förändrat, men det har skett med mer traditionella metoder. Men det är nog bara en tidsfråga innan GMO-vetet är över oss.
  15. Daniel Högberg
    Berätta gärna för de oinsatta (bland annat jag och google) vad "protolyshämmare" är för något är du snäll.
    Svar: #67, #73, #75
  16. Buster.
    Det här skulle de kommit på för ca 40år sedan...
    http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article186901...
  17. A F - ursprungsliv.nu
    För att lura modereringsfiltret, uppdaterad kommentar

    Jag är rätt säker på att Tomtefar syftar på protonpumphämmare, PPIer som omeprazol. De verkar öka risken för otäcka tar*******ier och lunginflammation, förutom att de antagligen ger sämre näringsupptag.

  18. Svampodlaren
    Man behöver inte vara släkt i nedstigande led eller så. Det räcker gott med lite inpytsat nedärvt DNA i sen saliga blandningen som utgör "Människa". Vi har bara fler fall av krångelputte-med-spannmåls-gener här för vi har lite färre jordbrukare-trivs-bra-på-spannmålsgener.

    Nej, men det kan förklara skillnaderna mellan nordbor och de som bor på sydligare breddgrader när man jämför hela populationer. Forskare har ju länge undrat över varför nordbor har lägre andel laktosintoleranta jämfört övriga Europa och kommit fram till att det är på grund av det naturliga urvalet, de som inte tålde laktos överlevde helt enkelt inte när det var svält och missväxt.

    Det jag finner märkligt är att det skulle göra någon skillnad åt ena hållet men inte åt andra hållet.
    ex. LCHF-människorna jublar över smör och ost för så har vi ätit i norden för långe länge sen (>8000år)... men de buar åt vete och råg ("bara" ätit i 10-20 000 år) eller rötter (2 miljoner år).
    När man (jag) påpekar att det förmodligen är väldigt lite av våra gener som är direkt nerstigande från sveriges ursprungsbefolkning som nån använder som förklaringsmodell och hävdar är ett ofrånkomligt fakta så är svaret att "det räcker med lite ärvt DNA", men det räcker inte med majoriteten av vårt DNAt från "vete-ätare" för att vi ska kunna må bra på vete?
    Jag är ingen historiker eller genforskare, jag finner bara logiken märklig.

    Så de svenskar med härkomst från mellanöstern (1940 till idag) ska hålla sig borta från LCHF? De med afrikanskt ursprung likaså?...Vilka folkgrupper fungerar LCHF egentligen för?

    Gungor och karuseller. Själv tål jag inte vete men jag tål mjölk. Jag gillar grädde mer än vetelimpa så jag kan skatta mig lycklig att det inte var tvärtom i mitt fall.

    Jag verkar varken tåla LCHF, LFHCP, HPF, vete, råg eller laktos, jag går nämligen upp i vikt av allt... men det skulle kunna bero på mängden mat jag trycker i mig och inte själva makronutrient-fördelningen.

    Tacka vet jag ett gott surdegsbröd med lite salami och brieost, grillat i smörgåsgrill och ett glas (vanlig eller get-) mjölk till! Vetelimpa med ihoppressad skinka (med insprutat socker samt rökarom) är sisådär tilltalande.
    Kalla det "Bramat" vs "Skitmat".

    Svar: #70
  19. maja
    För att många diabetiker typ-1 ser ut så, det är oftast inte de som är överviktiga som får diabetes typ-1. Det är en bild av verkligheten.
  20. Slacktivisten
    [...] men det räcker inte med majoriteten av vårt DNAt från "vete-ätare" för att vi ska kunna må bra på vete?

    Hur vet du att "vete-ätarna" mådde bra på vete?

    Svar: #74
  21. Ulla Aronsson
    Hej! När du nu visar en bild på smör, varför inte visa en bild på kravmärkt smör? Det är väl bra om krona också har ett bra liv, inte bara vi människor.
  22. Buster.
    Det känns ju väldigt konstigt då de som följer solriktlinjerna har en dubblerad risk att dö istället för en minskad risk, säger Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska Institutet.
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5...
  23. Tomtefar
    Protonpumpshämmare är nog en mer korrekt benämning, även om det sekundärt handlar om protolys: Jag kan klistra in en text som berättar mer om hur magsyran bildas.

    "Magsaften består av saltsyra, slem och enzymet pepsin som löser upp proteiner. Saltsyraproduktionen är stor som medför att pH i magen ligger runt 2. Den sura miljön gör att proteiner sönderdelas lättare dvs. underlättar pepsinets jobb och att bakterier dör. Saltsyran produceras i särskilda celler, parietalceller, genom att cellerna tar upp vatten H2O, koldioxid CO2 och kloridjoner Cl- ur blodet. Vattnet och koldioxiden bildar kolsyra H2CO3 som protolyseras till vätejoner H+ och vätekarbonatjoner HCO3-. Sedan går vätekarbonatjonerna ut i blodet och vätejonerna och kloridjonerna går ut i magsäcken."

    Citatet hämtat från ngn laborationsrapport, Umeå universitet: http://school.chem.umu.se/Experiment/P191

  24. Svampodlaren

    [...] men det räcker inte med majoriteten av vårt DNAt från "vete-ätare" för att vi ska kunna må bra på vete?

    Hur vet du att "vete-ätarna" mådde bra på vete?

    Vad ens din fråga?

    Om jag svarar på vad jag tror du frågade:
    Jag har ätit både spagetti och köttfärssås och kan jämföra det med zucchini och köttfärssås.
    Jag mår inte dåligt på pasta, alltså mår inte alla dåligt av att äta säd.

  25. A F - ursprungsliv.nu
    Jag är rätt säker på att Tomtefar syftar på protonpumphämmare, PPIer som omeprazol. De verkar öka risken för otäcka tarmbakterier och lunginflammation, förutom att de antagligen ger sämre näringsupptag.
  26. Erik
    Kanske det du. Eller kanske inte? Vem vet? Kanske är det den här bloggen som orsakar diabetes typ 1? Eller kanske inte. Kanske är det utomjordingar som orsakar diabetes 1? Det är roligt att spekulera och gissa om saker man inte vet. Eller inte.
1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av