Allt färre äter potatis, pasta och ris

Allt fler i Sverige försöker äta mindre kolhydrater. Det märks även på lunchrestauranger:

LT Östersund: Allt färre äter potatis, pasta och ris

Flera restaurangägare beklagar sig för att det blir dyrare när gästerna bara äter kött och grönsaker och hoppar över stärkelsematen. Det problemet kunde till stor del lösas om restauranger var bättre på att ha fet sås, smör och olivolja tillgängligt. När allt är fettsnålt blir man ju tvungen att ta mer kött för att bli mätt.

Jag tror många gäster, liksom jag, skulle uppskatta möjligheten att istället lägga till mer bra naturligt fett. Det mättar fint och kostar inte mycket.

Vad säger du?

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

 

left
right

41 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Anders A
    "Jag är en militant fett-profet
    jag äter mat så fet, så fet
    och om du vägrar äta samma mat
    så bombar jag dig med en kolhydrat"
    Reply: #40
    Läs vidare →
  2. Martin Olsson
    Det stämmer precis! För mig är fettet det viktigaste i måltiden. Det har ketonmätningen lärt mig. Extra kött blir jag bara hungrig av och efter kort tid dessutom. Jag håller koll på vilka restauranger som har äkta smör och skedar upp. Tyvärr lider mina arbetskamrater av fettskräck och de kan fortfarande inte låta bli att kommentera närvaron av en rejäl smörklick på tallriken.
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Anki Ljungblom
    Instämmer till 100%, kunskapen är dålig vad gäller smör och fett. Många kallar Lätta för smör! (och tror på det) och har Lätt och Lagom som alternativ.
  2. Jag åt ris ganska ofta innan, men jag vande mig helt av med det när jag åt LCHF! Och ris var det enda jag aldrig saknade. Ris är en väldigt överflödig produkt i det svenska köket (tycker jag), till skillnad från potatisen som är central i så himla många rätter av typen husmanskost...
  3. Jag tror verkligen inte att jag äter mer kött/fisk när jag äter ute än jag gjorde när jag åt kolhydrater. Jag upplever faktiskt att jag blir mätt på mindre mängd mat. Finns det sedan grönsaker och — optimalt — så att man kan ta en det sås eller en klick smör till, så är det ju toppen.
  4. Martin Olsson
    Det stämmer precis! För mig är fettet det viktigaste i måltiden. Det har ketonmätningen lärt mig. Extra kött blir jag bara hungrig av och efter kort tid dessutom. Jag håller koll på vilka restauranger som har äkta smör och skedar upp. Tyvärr lider mina arbetskamrater av fettskräck och de kan fortfarande inte låta bli att kommentera närvaron av en rejäl smörklick på tallriken.
  5. hellstream
    Att ha varma grönsaker och rotsaker som alternativ borde vara en självklarhet. I Polen i somras fanns det med på menyn hos nästan alla restauranger som alternativ till potatis, pommes, ris etc. och förmodligen utan att de hört talas om LCHF.
  6. Katarin
    Smör är faktiskt ganska dyrt på affärshyllan och mycket sällan på x-tra pris. Däremot är nästan alltid olika margariner nedsatta. Jag tycker ofta att såsalternativen bygger på mycket redning. Kryddsmör verkar lunchrestauranger inte veta vad det är.
    Reply: #14
  7. Mangepange
    ...jag undrar om det har gjorts någon kvalitativ mätning av detta - eller om det är så att krögarna noterar en stor obalans i åtgången och bara upplever att köttet gått åt mer, men att det i själva verket går åt lika mycket som förr... - att sen få slänga stärkelsematen gör ju det hela dyrare för dem...

    Bara en teori... vad vet lilla jag...

  8. Martin
    Det som förvånar mig efter snart två år på LCHF är att Dagensrestaurangerna fortfarande inte har något på menyn eller ens verkar veta vad det handlar om när man frågar (Göteborg)?

    Ingen annan yrkeskår verkar såpass förändringsobenägen IMHO.

    Observera då att jag aldrig missunnat dem möjligheten att ha ett annat pris om man säger LCHF eftersom de då inte kan späda ut maten med billig skit.
    De verkar inte veta vad det är, i synnerhet inte när de frågar om man vill ha läsk när de lyckats få med vad man vill ha på tallriken.

  9. Zepp
    De får lära sig att göra något fett tillbehör helt enkelt!

    Coleslawe och liknande.

  10. Anders A
    Jag tycker nog att de flesta restauranger vet vad det handlar om. Jag äter ofta lunch ute i Stockholmsområdet och hittills har ingen reagerat eller tittat konstigt på mig när jag bett om mer grönsaker istället för potatis/ris/pasta/etc.
    Sen är det skillnad på vad de erbjuder förstås, en del lägger på ett extra salladsblad och en gurkbit, andra anstränger sig och steker på goda grönsaker av olika slag.
  11. Jonas A
    Det är tyvärr så att många av dom som snappat upp tipset att dra ner på kolhydraterna från kvällspressen är inte lika informerade som Kostdoktorns läsare och fortfarande rädda för fett. Alltså äter dom istället mer protein.

    Tyvärr är det också så att LCHF-dieten uppfattas som bestående av huvudsakligen animaliskt protein av de som inte är så insatta, och den bilden späs på av vissa LCHF-böcker, i synnerhet kokböcker med vackra bilder där köttbiten gärna hamnar i fokus.

    Det är en "image" som vi behöver hjälpas åt att bli av med!

  12. Siffe
    Jag är så glad för den här utvecklingen, om än det går långsamt ibland. Ju fler som väljer bort ris, pasta och potatis, desto mer måste de lyssna till slut. Det gäller bara att få fram vettiga alternativ.

    Min mamma frågade efter små Bregottförpackningar i en av restaurangerna i ett köpcentrum och fick till svar:
    "Nej, vi har bara margarin, för vi tänker på våra gästers hälsa". Mamma kontrade "ja, och just därför vill jag ha Bregott". Kunden bakom i kön höll med mamma och nickade instämmande. :) Tillsammans kan vi påverka, tror jag.

  13. Christina Lj
    Känner inte att LCHF är en bantningsmetod för mig, snarare livsstil. Var för inte lägga till fler tillbehör med naturliga fetter istället. Betalar gärna lite mer för detta, ren mat kostar!
  14. Konsument
    Smör är faktiskt ganska dyrt på affärshyllan och mycket sällan på x-tra pris. Däremot är nästan alltid olika margariner nedsatta. Jag tycker ofta att såsalternativen bygger på mycket redning. Kryddsmör verkar lunchrestauranger inte veta vad det är.

    Hemköp hade Kravmärkt smör i sitt annonsblad häromveckan, 250 gr, tror det kostade ca 22:95. Jag gick till min Hemköpsbutik utan att hitta smöret varför jag frågade och fick till svar att just denna butik inte hade tagit hem detta smör. Förklaringen var att sist de hade Kravmärkt smör så var det ingen som köpte smöret så butiken fick slänga hela leveransen.

    Hade jag vetat det, hade jag köpt upp lagret för några hundralappar och sålt det till mina LCHF-vänner för mitt inköpspris!

    Man kan ju tycka att personalen kunde ha fått smöret istf att bara slänga bort det. Snacka om matsvinn!

  15. NN
    Ni får ta med er en egen burk majjo (med rapsolja i förstås) och sleva på när ni äter ute.
    Eller en rulle färdigt kryddsmör!
    Tills restaurangerna lärt sej hålla sej med norrgott vilket faktiskt vårt lokala hotell numer kör med av miljöskäl.
  16. EvaL
    Har de bearnaisesås (kött) och Hollandaisesås (fisk) eller smör så funkar det bra - man behöver inte ta mer kött/fisk då. Helst ska ju såsen vara hemmagjord - gjord på smör. Om den är färdig t.ex Lallerstedts så är den gjord på rapsolja i stället för smör men det är väl rätt OK ändå.
    Grönsaker har ju de flesta rest. som man kan komplettera med.

    Bara restaurangerna blir upplysta om det här så tror jag inte det blir så stora problem, varken för deras plånböcker eller för oss restauranggäster. Att få en liten klick extra Bea-sås men ingen potatis har aldrig varit något problem där jag varit och ätit..

  17. Gäst
    Menyn stämmer inte med verkligheten. Krögare måste förnya sin meny med LCHF istf potatis, ris och pasta. Det räcker inte med lite extra salladsblad och en tomatskiva, det är ju sådant som normalt finns med ändå. Potatis, ris och pasta ska ersättas med t ex blomkålsmos eller broccolimos, så att det blir en hel varmrätt. Inte bara protein och kalla grönsaker.
    Reply: #18
  18. Gäst
    Vi får hoppas att krögaren på bilden läser alla kommentarer i anslutning till artikeln så att det blir en ändring i menyn. Passa på att kommentera artikeln med positiva rader och förslag på hur menyn kan ändras. Aktuell krögare kommer troligen att få både nya gäster och friskare gäster framöver. Vi ser fram emot att Länstidningen gör återbesök med nya reportage och intervjuar gästerna.
  19. Jojomaja
    Jag håller med om att krögarna måste lära sig servera feta såser, olivolja och smör till maten. Då skulle folk bli mättare. Vi som äter LCHF vill ju inte överdosera på proteinet och då måste det finnas fett att ta till men det finns sällan. Ofta är det mjölredda mjölksåser eller sötat lättmajonnässlisk som tillbehör. Varför inte göra det lätt för sig och ställa fram en bytta fullfet créme fraiche eller en hemlagad majonnäs? Det passar till det mesta och skulle i alla fall göra mig glad. Olivoljan som borde vara självklar får man alltid fråga efter och det finns oftast bara lättmargarin vid brödet.

    Att folk sedan bara tar "lite sallad" kan ju bero på att salladen är tråkig. När det bara finns söt burkmajs, söt vitkålssallad, söta rivna morötter, isbergssallad, gurka, och tomat att välja på, då är det inte speciellt lockande att äta salladen och man kanske tvingas att ta en extra bit fisk för att bli mätt.

    Om man istället serverade tillbehör som det som fanns på en buffé jag åt häromdagen: sallad på stekta champinjoner med stekt paprika, sallad på kall ångkokt broccoli med olivolja och soltorkade tomater, sallad på babyspenat med rödlök och fetaost etc, SAMT äkta smör samt brieost (!) till brödet, då garanterar jag att de flesta skulle dra ned på proteinintaget.

  20. Tuva
    Om stället inte fettsnålat vi tillagningen av maten upplever jag två saker:
    1: jag äter samma sak som de andra minus pasta/bröd/potatis/ris men plus en liten klick salladssås.
    2: jag är mätt i 4-5 timmar medan de andra börjar surra som en bikupa efter två timmar i sitt letande efter godis/torra knäckemackor/frukt.

    Om de ångkokat eller så vill jag allt ha en klick smör for annars blir jag hungrig fort igen. :-)

  21. A
    Men sanningen är även att godis, läsk, chips, snabbmat mm INTE minskar i försäljning, snarare tvärtom... DET är skrämmande.
  22. Andreas K
    PS jag har ofta med mig ett eget paket med ekologiskt smör när jag går till resturang, annars blir jag tvugnen att ta minst 10 st patetisk små 10 g förpackningar av bregott.
    PS jag äter endast 2 ggr om dagen
    Reply: #27
  23. Busmamman
    Jag har märkt att de på min lunchrestaurang gärna lägger på en extra fisk- eller köttbit utan att jag har bett om det, då jag säger att jag inte vill ha ris eller potatis.

    Men jag brukar då säga till att jag INTE behöver extra kött, utan hellre mer grönsaker och det är aldrig några problem.
    Sedan så använder jag kanske några fler bregott-paket än andra kunder... :)

  24. Gunnar
    Nu är Anna Bensen ute och far igen: http://www.expressen.se/halsa/militanta-fettprofeter-domer-ut-rotfruk...

    "Militanta fettprofeter" - LOL.

    Replies: #26, #28, #31, #33
  25. Lasse1
    Nu går väl som tur är ingen till henne för kostråd :)
  26. D
    Skattretande. Har hon sovit de senaste åren? Varför kräver inte redaktörerna att deras skribenter ska vara, öööh, något sånär pålästa om det de skriver om?
  27. Yo
    100 g smör i en sittning - coolt! Jag brukar nöja mig med ca 5-6 småpaket :cool:
  28. Lasse1
    Hon har ju inte lärt sig nånting, Vi är ju Andreas självmordsbombare i FETT.
    Reply: #29
  29. Gunnar
    Jo men hon kan väl fortsätta med sin fettsnåla "hälsomat" byggd på frukt och lättprodukter, som jag övertygad om att hon äter, så blir det mer fett över till oss andra.
  30. Anders A
    "Jag är en militant fett-profet
    jag äter mat så fet, så fet
    och om du vägrar äta samma mat
    så bombar jag dig med en kolhydrat"
    Reply: #40
  31. HelenaB
    Är man intresserad av att räkna kalorier så kan nog hennes resonemang funka. Men det är liksom det som är en del av vitsen med LCHF att man inte ska behöva göra det... Det blir lite Goddag - Yxskaft över det hela. Tröttsamt!
    Reply: #34
  32. Lasse1
    Fascinerande.
    Att kolhydrater är skadliga för tänderna har varit känt sedan århundraden.
    Så fort de kommer ner i magen gör de tydligen underverk om man skall tro vissa :)
  33. Kattmoster
    "Rotfrukter ger väldigt få kalorier men mycket volym och lång mättnad. Annan "kolhydrat-mobbad" mat som har högt mättnadsvärde men ger få kalorier är havregrynsgröt, kokt potatis och färsk frukt som äpplen och apelsiner.", skriver Bäsén.

    LOL.

    Jag minns ännu när jag skulle äta nyttigt och gå ner i vikt. Sagt och gjort. Havregrynsgröt var ju så mättande och bra. En portion = blev inte mätt. Två portioner = var hungrig igen efter två timmar. Ägg och fläsk = är inte hungrig förrän efter sju - åtta timmar.

    Och nej, morötter och geléhallon är inte exakt samma sak men tillräckligt lika för att det ska vara klokt att undvika båda.

    Att de aldrig kan ge sig...

  34. Kattmoster
    Inte ens då funkar det. Med LCHF kan jag äta betydligt fler kalorier och gå ner i vikt än jag kunde när jag åt s.k. normalkost. Tyvärr har inte anhängarna av kaloriteorin förstått att det är vad som händer inne i kroppen som är intressant, inte hur många kalorier som tillförs.
    Reply: #35
  35. Lasse1
    inte hur många kalorier som tillförs.

    Ja, de har inte greppat det där riktigt, inte heller att en viss del kommer ut igen ur något annat hål ;)

  36. Blir så trött på att folk (okunniga) ska påstå att LCHF är en bantningsdiet/bantningskur och liknande. Jag har fibromyalgi och min kropp mår bättre när jag utesluter saker som jäst, gluten, socker och dåliga kolhydrater.

    Jag är 160 cm och väger ca 52-53 kg. Jag vill INTE gå ner i vikt. Jag vill må bättre, ha mindre ont varje dag pga min kroniska smärta och bara få en bättre hälsa! Så fort jag säger att jag äter lågkolhydratskost kommer frågorna "varför du som redan är smal"

    Jo för att jag mår SKIT av skitmat, tillsatser, socker, stärkelse mm.
    Hoppas att LCHF kommer mer i media men att man slutar skriva "diet, bantning och kur". Ersätt detta med ordet kosthållning så blir jag lycklig och min vardag blir lättare.

    Lchf = aktivt val. Kosthållning
    Tex. Nutrilett = Bantning och diet.

    Reply: #37
  37. Tuva
    Som jag håller med dig!
    Jag började med LCHF för att jag ville gå ner i vikt men kommer aldrig återgå till fettsnål mjölmat igen. Faktum är att jag hade fortsatt med LCHF även om jag inte lyckats gå ner i vikt för hälsofördelarna har revolutionerat mitt liv.
    (Som tur var slapp jag välja så jag gick ner 25 kg OCH blev frisk från depression, oro, torr hy, blödande tandkött, värkande knän, konstant trötthet, blodsockersvängningar och skar ner mina sjukdagar med 2/3. Bl.a.)
  38. Roland
    LCHF betyder inte MYCKET KÖTT

    De krögare som fattar detta och erbjuder LCHF mat kommer bli vinnare.

  39. Emelie
    Kan bara hålla med till 100 %!! Och som Magda skriver... Jag äter lchf. lite liberal då jag tillåter lite rotfrukter, någon frukt ibland och gränsaker,bär och nötter. men inget äckligt spannmål eller lättprodukter! Mår sååå mycket bättre! Och jag började INTE med detta för att gå ner i vikt.(171 och väger 58 kg. Tränar på hög nivå inom dans 5-6 dagar i veckan och JA jag äter lchf. Ingen jäkla bantningsdiet utan kosthållning!! älskar lchf. och maten kunde inte vara godare plus att jag har mindre humörsvägningar! och bonus att jag inte får mkt utslag längre.. av dessa hormoner.. vad kunde vara bättre?
  40. Majoren
    Appropå att "plocka russinen ur kakan" vid lunchbuffeér, är det någon mer än jag som upptäckt de underbara salladsbarerna i matbutiker som ICA MAXI, COOP, Hemköp o.s.v har där man kan plocka själv.
    Ägg, avocado, kräft- och räkstjärtar. kycklingspett, Coleslaw, paprika, sallad, rå brocoli m.m.
    För 60 spänn blir man riktigt mätt och länge.
  41. Anna
    En sak jag har upptäckt med lchf.Jag föredrar att äta hemma.Tycker det är lättare att äta hemma. dåkan jag äta det som min kropp vill ha.Jag vet att man kan be om extra grönsaker.Jag är mycket kolhydratkänslig och känner direkt om det är nåt dåligt i maten.Det är roligt att läsa om alla som gillar att äta ute och har tur med matställena.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av