Nyheter

Aftonbladets artiklar om D-vitamin

Strand – här finns D-vitamin!

Idag skriver Aftonbladet om det allt hetare ämnet D-vitaminbrist. Den svensk som vill slippa sådan får dock knappt någon hjälp. Jag skall försöka reda ut det hela!

Aftonbladet har idag två artiklar om D-vitaminbrist:

Supervitaminet skyddar mot snuva – och svår sjukdom
Så får du i dig tillräckligt med D-vitamin (Plus)

D-vitamin

Jag har tidigare skrivit mycket om D-vitamin här på Kostdoktorn. Problemet för oss svenskar är att man nästan bara får D-vitamin från solen, och här i Sverige är den bara stark nog för det några timmar mitt på dagen under sommarmånaderna. Mängderna vi kan få via kosten är jämförelsevis minimala. Resultatet är att många svenskar har brist på D-vitamin, kanske majoriteten av oss, särskilt under vinter/vår.

D-vitamin är unikt bland vitaminerna då det är ett steroidhormon som påverkar uttrycket av hundratals gerner i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför ha nästan vilken effekt som helst på kroppen. Och en brist, som hos svenskar i allmänhet, kan ge nästan vilka sjukdomar som helst.

Allt mer forskning talar för att det kan ha en roll i långt fler sjukdomar än benskörhet. Infektionssjukdomar, cancer, hjärtsjukdom, autism, generell värk/fibromyalgi, vinter/vårdepression… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång.

Mycket återstår att bevisa, men en sak är så gott som säker redan nu – D-vitamin är säkert och biverkningsfritt i relativt höga doser jämfört med vad man tidigare trott. Att få upp kroppens nivåer till vad som kan ses som normalt för personer som regelbundet får stark sol på sig är därför smart. Det kan tänkas förebygga diverse sjukdomar, och några kända faror finns inte för friska.

Aftonbladets råd, uppdaterade

Aftonbladet ger oss nedanstående fem tips för att få i oss D-vitamin. Flera har tyvärr endast minimal effekt. För att få upp nivåerna till vad som räknas som normalt krävs runt 2000 IE D-vitamin per dag. Det finns ett blodprov som visar mängden D-vitamin i kroppen (s-25-OH-D) men det används sällan i rutinsjukvård. Ännu.

1. Sola 15-30 min i stark sol utan solskydd (utan att bränna dig). Effektivt – ger femdubbla dagsbehovet – men fungerar i Sverige bara timmarna mitt på dagen i juni, juli, augusti. Så det räcker inte för de som inte regelbundet åker på chartersemester.

2. Ät fet fisk Bra tillskott, men du behöver runt 350 gram fisk om dagen för 2000 IE, i bästa fall. Konserverad i burk ger mycket mindre.

3. Ät kantareller och ägg Du behöver 2 kilo kantareller eller 35 ägg om dagen för 2000 IE.

4. Drick lättmjölk / ät margarin med tillsatt D-vitamin. Löjligt. Du behöver 13 liter lättmjölk eller 700g margarin per dag för 2000 IE.

d-vitamin-holistics5. Kosttillskott Också effektiv sätt få i sig, men Aftonbladet nämner inte att de flesta innehåller alldeles för lite för vuxna, ex 400 IE. Det finns dock bra märken med 2000 IE, se detta inlägg.

AD-droppar för barn innehåller 400 IE vilket kan vara en rimlig dos för barn (får inte överdoseras pga A-vitaminet). Med rent D-vitamintillskott kan man ge 1000 IE per dag till barn. Hade jag barn som var 2 år (då man vanligen slutar) skulle jag absolut fortsätta att ge AD-droppar. Autism debuterar ofta(st) under tredje levnadsåret och det finns starka misstankar om ett samband med D-vitaminbrist. Se ex denna DN Debatt-artikel av två överläkare inom psykiatrin, från i somras.

För att D-vitamintillskott i kapslar skall tas upp lätt är det bra att ta dem tillsammans med fet mat.

Sammanfattning

D-vitaminbrist är vanligt hos svenskar, och kan tänkas leda till alla möjliga sjukdomar. 2000 IE är en rimlig dos för att få normala D-vitaminnivåer i kroppen.

För att få denna dos är stark sol mycket effektivt, men den räcker i Sverige bara till på sommaren. Fet fisk och ägg kan räcka för att undvika den värsta bristen under vintern, men för att hålla upp nivåerna ordentligt behövs kosttillskott, i tillräcklig dos. Eller en charterresa. Övriga sätt ovan ger så lite att det är i de flesta fall är nästan meningslöst. Jag tycker inte det, eller lämplig dos i tillskott, framgick i Aftonbladet tyvärr…

Läs mer

Här kan du beställa bra D-vitamintillskott

D-vitamin – solvitaminet

D-vitamintillskott åt alla?

För specialintresserade:
Läkartidningen 2007: D-vitaminbrist kanske vanligare än vi trott

För än mer specialintresserade:
New England Journal of Medicine 2007: Vitamin D Deficiency

 

1 2 3

154 Kommentarer

  1. Erik Kilborn
    C K,

    Jag köpte från red23.
    http://www.red23.co.uk/Healthy-Oils-Omega-3_c_41.html

    1 x Blue Ice Raw Fermented Cod Liver Oil 250ml () = £29.99
    1 x X Factor Gold High Vitamin Butter Oil 237ml () = £39.99
    ------------------------------------------------------
    Sub-Total: £69.98
    Zone Rates (Shipping to SE : 2 item(s)): £14.00
    Total: £83.98
    Dvs drygt 1000 kronor.
    Om du köper 1 flaska blir shipping £9.

    Jag är nöjd med att betala detta eftersom jag nått visshet om att jag köpt precis rätt produkt. Jag vet det nu genom egna undersökningar och med hjälp från ffa dig.

    Garden of life har en A/D kvot på 25 vilket inte är rekommenderat av WAPF även om det är naturlig A-vitamin (men de nämner ändå Garden of life).

    Fler förslag på ställen nämns här, men red23 var det jag fick att funka:
    http://www.westonaprice.org/basicnutrition/clarifications.html

    Jag valde "raw"-varianten. Och nu i efterhand har jag lärt mig vad skillnaden är: http://www.greenpasture.org/node/92
    Dvs den innehåller inga antioxidanter. Dvs något E-nummer mindre, men å andra sidan kanske den härsknar istället (och jag får mitt lystmäte i illasmakande olja ;-)). Nu tar jag nog 2,5 ml om dan (=1500 IE D-vitamin), så då skall den bara räcka i 100 dar. Det finns en unflavoured med antioxidanter också (och med flera festliga smaker som garanterat sitter kvar i munnen länge med tanke på hur bra fett bär fram smak). Åsså finns det kapslar för fegisar. Och leverolja från rocka...

    Lycka till! Och tack för hjälpen!

    PS. 2,5 ml FCLO på morgonen + en kapsel från Örtamannen till mitt fettrika kvällsmål blir 3500 IE D-vitamin om dan. Det borde funka. Skall bara fixa dolomitknark nu också 🙂

  2. Erik Kilborn
    Angående kalcium/magnesium. När man väljer produkt har man följande att ta hänsyn till:

    http://www.westonaprice.org/basicnutrition/vitamindmiracle.html

    * Actually, vitamin D does not in itself promote healthy bone. Vitamin D controls the levels of calcium in the blood. If there is not enough calcium in the diet, then it will be drawn from the bone. High levels of vitamin D (from the diet or from sunlight) will actually demineralize bone if sufficient calcium is not present.

    Vitamin D will also enhance the uptake of toxic metals like lead, cadmium, aluminum and strontium if calcium, magnesium and phosphorus are not present in adequate amounts.18 Vitamin D supplementation should never be suggested unless calcium intake is sufficient or supplemented at the same time.

    * Adequate calcium and magnesium, as well as other minerals, are critical parts of vitamin D therapy. Without calcium and magnesium in sufficient quantities, vitamin-D supplementation will withdraw calcium from the bone and will allow the uptake of toxic minerals. Do not supplement vitamin D and do not sunbathe unless you are sure you have sufficient calcium and magnesium to meet your daily needs. Weston Price suggested a minimum of 1,200-2,400 mg of calcium daily. Research suggests that 1,200-1,500 mg is adequate as a supplement for most adults, both men and women. (Magnesium intake should be half that of calcium.)

    Alltså:
    1) Vid D-vitamin-terapi i högre doser behöver man kalcium/magnesium-tillskott.
    2) Magnesium intake should be half that of calcium. Minst eller max? Troligen "minst"...
    3) Research suggests that 1,200-1,500 mg is adequate as a supplement.
    Vidare:
    4) Make the effort to split up your daily dose. Do not take all your calcium and magnesium once a day.
    5) Dolomitkalk kan ibland innehålla orenheter som tungmetaller.
    Mer om detta här: http://www.helhetsdoktorn.nu/restless.htm
    "Ett naturligt förekommande mineral är dolomit som innehåller ungefär 2 delar kalk på en del magnesium. Det finns andra tillskott med magnesium, kalk och bor som dessutom inte innehåller spår av tungmetaller som man annars kan råka ut för om man tar sämre kvaliteter av dolomitkalk."

    Det här är produkten Janne valt:
    http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Foer-kvinnor/Skelett/Dolomit.htm
    2 tabletter innehåller Kalcium 218 mg, Magnesium 138 mg.
    4-8 tabletter ger 436-872 mg kalcium, och där finns gott om magnesium i (för mycket?).
    Är denna dolomitkalk ett bra naturligt val, eller finns det tungmetaller i? Något att forska om.

    Sidan som Janne rekommenderade har också produkter som heter
    Super Cal-Mag 600-300
    Soloray Cal-Mag 2:1 med D-vitamin
    De verkar vara utformade med punkt (2) ovan i åtanke. De är dyrare... och alltså bättre?

    Re-fresh har en annan produkt:
    http://www.re-fresh.se/catalog/product_info.php?cPath=21_34&prod...
    "En tsk (ca 5 gram) innebär 1550 mg kalcium, 550 mg magnesium, 2900 mg karbonater samt Spår av kalium (K), mangan (Mn) och zink (Zn)." (för lite magnesium?)

    Re-fresh kritiserar produkter som innehåller kalciumcitrat (vilket t.ex. Soloray Cal-Mag 2:1 ovan gör):
    "Tänk på att det säljs många så kallade pH-produkter men med mängder av modifieringar eller syntetiska ingredienser. Det blandas kalciumcitrat, natriumcitrat m. fl. och man stansar ut hopkoken som dyra piller. Detta blir inga basgörande produkter, de är redan syrabundna."
    Men detta kan ha att göra med att de säljer det som pH-pulver. Jag vet inte om argumentet är applicerbart för kalciumintag i största allmänhet. En kuriositet är att denna produkt säljs i 25kg-säckar för hästar också.

    Så där får vi lite att fundera över, för oss som överväger hög dosering av D-vitamin uppåt 4000 IE eller högre. Om man lägger sig runt 2000 IE gissar jag att en LCHFare får i sig tillräckligt med kalcium genom all jägar-grädden som vi mölar i oss.

  3. Erik Kilborn
    Mikael, Hanna & Janne äter sådär 6000 IE D-vitamintillskott om dan och mår finfint på det. Men Krispin Sullivan skriver:

    http://www.westonaprice.org/basicnutrition/vitamindmiracle.html

    "As a pro-hormone, vitamin D can be dangerous because too much has the potential for great harm as does too little. That is why testing is important for those on vitamin-D therapy. When you take thyroid hormones, you are instructed to test first and retest to make sure the amount you are taking is correct. So, too, with vitamin D. The rule is test, treat (if necessary) and retest until you find the right amount to meet your daily need. According to our current levels of knowledge, there are no obvious symptoms of vitamin D overdose until the overdose is nonreversible. Testing can alert us not only to deficiency but also toxicity. Fortunately, we now have tests for vitamin D status that are not expensive.

    In my practice, I am discovering that some people may need upwards of 4,000 IU daily to maintain optimal blood levels. Others may find that anything over 200-400 IU puts them in a situation of overdose. This is a problem of genetics. Some people utilize vitamin D better than others. Before the days of travel and great population migrations, the process of natural selection created population groups that best responded to the levels of vitamin D available through exposure to sunlight and in the diet. Migration, immigration and intermarriage make it impossible to determine needs without testing.

    Once you test and determine the level of D from sunlight, food and supplements that maintains optimum levels of vitamin D in your blood, then you know the "dose" that you will need as long as you live at that altitude and latitude. You should test twice a year as in many locations the need for D may vary greatly from summer to winter."

    Jag tror jag börjar med torskleveroljan, och sen får vi se hur mycket jag lägger till.

  4. Under vinterhalvåret när jag sitter inne mycket under de timmar solen har rätt frekvens känns det vettigt att äta mycket D-vitamin, men inte under våren/sommaren.

    Gjordes en studie där ett gäng överviktiga fick äta 40-50'000 IE/vecka i ett år, och jämfört med kontrollgruppen hade de betydligt färre depressionsmarkörer (var det DSM-IV, tro?). Nu har förstås överviktiga ett större behov av D-vitamin eftersom de är fettlösliga, men överlag tror jag att vi (läs: Svensson) får i oss för lite D-vitamin ändå: ingen sol, lite ägg, lite sill. Referensvärdena är här i Göteborg 9-38 mmol(?)/L, och i de studierna visade sig att >40 gav effekt. Referensvärden ur en population ljusskygga skandinaver tagna på vintern lär ju inte vara särskilt representativt...

    Det förbättras förstås av att äta ägg och annat nyttigt som de flesta här omkring väl gör, men som sagt, jag tror att det är nyttigt att äta mer just under vintern.

  5. Janne
    Angående D vitamin följer jag som reumatiker, läkaren James Dowds rek.
    Den här länken kan kanske vara av intresse: http://www.dailymail.co.uk/health/article-508283/Could-vitamin-D-real...
    Dowd har även skrivit boken "The vitamin D cure"
    http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0470131551
  6. Chilisalsa
    Ja D-vitamintillskott är klart vettigt alla månader utan M i namnet 🙂

    På TV just nu SVT om Raw-food

  7. Ulf_S
    #96: Torskleveroljan levereras med en "kanyl" så att man kan dosera det antal ml man behöver, men det blir lätt lite meckigt och slabbigt...
  8. Chilisalsa
    Raw-food verkar vara en vegansk rörelse...

    Enbart frukt och grönt och nötter och aldrig värma.. typ.

  9. C K
    Erik, tack själv! Tack så mycket för att du tagit dig tid att skriva så länga och informativa inlägg, det uppskattar jag verkligen.

    1000 kronor för de två produkterna är mycket pengar! Jag ska räkna ut vad det kostar att köpa från USA, om det blir mycket billigare så kanske jag beställer därifrån och hoppas att jag slipper tullavgiften. Eller så kanske jag provar den från Garden of life, jag får se hur jag gör.

    Tack också för att du gjorde mig uppmärksam på att den fermenterade oljan finns som "raw" också. Om det innebär att det finns en risk för att den kommer att smaka illa så hoppar jag nog över den tror jag 🙂 Jag har liiite svårt för den där fisksmaken så då väljer jag hellre den med antioxidanter. Jag undrar förresten om vitamininnehållet skulle påverkas om oljan härsknar... Det kanske är något att forska vidare om.

    När det gäller kalcium- och magnesiumtillskott så vet jag att man brukar rekommendera de kelaterade varianterna eftersom de påstås vara lättare än de oorganiska (t.ex. dolomitkalk) att absorbera, sedan om det verkligen stämmer vet jag inte. Enligt den terapeuten jag går hos nu så är oorganiskt magnesium och kalcium lika bra, hon menar att anledningen till att de kelaterade påstås vara bättre helt enkelt är att de kan säljas till ett högre pris. Nackdelen med de oorganiska varianterna är väl att det krävs en del magsyra för att kroppen ska kunna ta upp dem, så om man har dålig matsmältning kanske de kelaterade är att föredra?

    Jag har läst att många mineraler, t.ex. järn, alltid bör tas i kelaterad form men just när det gäller magnesium och kalcium så tror jag inte att det är lika viktigt. Jag har i alla fall tagit mestadels oorganiskt magnesium för min magnesiumbrist och bristen har blivit mindre så jag verkar ju ta upp en del av det.

  10. Raw-food för mig är en välhängd gräsbetesentrecôte som bara varit i en het stekpanna och vänt för att döda ev. bakterier på ytan. 🙂

    Kallrökt eller gravat är också rått. Parmaskinka är raw-food. 🙂

    Men det är nog inte sådan mat programmet handlar om? 😉

  11. Janne
    Intressant, tack för den länken Mikael!
  12. Angående d-vitamin kan nog knappast doseringen vara så känslig med tanke på hur enormt mängden varierar under året med tanke på solens höjd över horisonten.

    Nuförtiden mäter man ju UV-index som rapporteras i vissa tidningar, är det under 3 tillverkar vi ingen d-vitamin.

    Syntesen sker bara med UV-ljus i ett mycket smalt våglängdsband runt 297 nm och den våglängden kommer på våra breddgrader bara ner till marken i nämnvärda mängder några timmar mitt på dagen de tre månader då solen står som högst på himlen.

    Jag letar också fortfarande efter information om huruvida den våglängden filtreras bort i moderna solarier eller om den släpps igenom? Vad jag hittat hittills tyder på att den inte släpps igenom, därför letar jag på loppisar och liknande efter en gammaldags kvartslampa.

  13. B-M
    Kan någon här tipsa mig om bästa D3-tillskott till barn från 2 år. Apoteket har 2 varianter, med eller utan olja. Den vattenbaserade, tror jag, innehåller fler tillsatser? Jag äter själv Holistics 1000 IE.
  14. A F
    B-M,

    Nu när Apoteket har rena D-droppar kan man ju köra dem, oljan är väl bäst antar jag. Min treåring har fått Holistics som jag, fast varannan dag (mina kapslar är 2000 IE). Jag tar isär kapseln och strör pulvret i filen/ makrillen/ på smörgåsen. Fast nu har vi D-vitaminsommarlov.

  15. Janne
    Angående Rawfood. Titta på denna reklamtrailer. Tolka den som ni vill.:)
    http://rawfoodshop.se/?gclid=CLDz7svls5oCFQazsgodCClRcQ
  16. B-M
    AF
    Oljebaserat D3 är bäst, innehåller förutom kolekalciferol=D3 enbart butylhydroxianisol. Den vattenbaserade innehåller, hör och häpna, sorbitol, propylgallat, sorbinsyra, sackarinnatrium, pepparmynta, cirtonsyra, dinatriumfosfatdihydrat, makrogolglyserolricinoleat puuh...Inte vet jag hur okänliga de är, men säkert onödiga ingredienser.
    Holistics 2000 IE är nog bäst alternativ, kapslarna som innehåller modifierad stärkelse kan man ju ta bort, i alla fall till barnen.
  17. Erik Kilborn
    Just det, det måste ju varit veganer som skrivit till Green Pasture och bett dem ta bort E-nummer i sin torskleverolja...

    Öhhh, liksom....

    Om man är lite inläst på WAPF så ligger istället följande association nära till hands när man talar om raw food: http://www.letslegalizeit.com/

    Här är ett ställe till med raw milk: http://www.rawmilk.org/
    Det är någon raw food community, vilket i praktiken betyder Hemlige Kocken-synsätt.

    Det finns garanterat ett tiotal olika rörelser som heter raw food, men just de som är veganer tror jag att vi kan förvissa oss om att de inte äter fiskleverolja.

  18. Erik Kilborn
    Kenneth,

    Angående d-vitamin kan nog knappast doseringen vara så känslig med tanke på hur enormt mängden varierar under året med tanke på solens höjd över horisonten.

    Från detta kan du sluta dig till att kortvarigt överintag av D-vitamin inte är någon fara. Och WAPF skriver just detta. De skriver om att ta upp till 9000 IE under flera veckor som ett medel mot stress/sjukdom.

    Det är långvarigt icke-varierat överintag man varnar för, och precis som ditt exempel visar är det inte alls naturligt. Och med tanke på att man tydligen inte märker av eländet med en överdosering förrän det är irreversibelt, så kan det vara värt att tänka efter lite. Kanske göra ett test.

    Krispin Sullivan skrev "people may need upwards of 4,000 IU daily to maintain optimal blood levels. Others may find that anything over 200-400 IU puts them in a situation of overdose." Här i Sverige ligger vi såklart långt över minimumnivån på 200-400 IE i behov. Mellan tummen och pekfingret skulle jag gissa att vi borde kunna äta 2000 IE (1000 IE under sommarmånaderna) utan problem eller närmare kollar. Dessutom kan man i början ta 4000-8000 IE om dan under en månad eller så för att pumpa upp lagren (man skall sprida ut intaget under dan). Vissa kan äta 4000+ IE om dan resten av livet, men du vet inte vem du är. Och du får inte veta det förrän det är försent. Fast vad gör en liten D-vitaminförgiftning? Det kanske inte är så farligt?

    Janne, tack för länken. Dowd är mer "på". Vieth i WAPF-artikeln är också det. Men så länge det råder viss oenighet (från källor jag litar på), och innan jag vet närmare var jag befinner mig genetiskt, så tar jag det nog lite lugnt innan jag gjort ett test. Iallafall, underbart att höra från dig och andra vad det kan göra för reumatism.

    C K, tack för infon och för att lära mig ett nytt ord (kelatera).

  19. Hur mycket d-vitamin tillverkar en vit man om dagen i centrala Afrika? Det bor faktiskt vita människor där också och jag har aldrig hört talas om någon som överdoserat d-vitamin.
  20. A F
    Väldigt intressant om D-vitamin, doser, kalcium och magnesium.

    Även om det är rimligt att vi klarar stora doser D-vitamin, eftersom vi kan få det från solen, så känner jag mig inte alldeles övertygad om att kroppen registrerar D-vitamin från tillskott på samma sätt. Processerna som tillverkar D-vitamin från solljus kanske gör annat också som är väsentligt fastän vi inte riktigt förstått det.

    Jag funderade på att öka intaget efter sommaren till 4000 IE/dag, jag har fått för mig att man kan behöva extra när man ammar. Fast i så fall ska jag kolla nivåerna. Och inte glömma min dagliga ost.

  21. Erik Kilborn
    Kenneth,

    Hur mycket d-vitamin tillverkar en vit man om dagen i centrala Afrika?

    Det beror ju på om han håller sig i solen eller i skuggan. Söderut håller folk sig i skuggan så fort de kan, kanske du har märkt. Fast om mannen i ditt exempel är svensk så ställer han sig förstås mitt i solen och blundar och lapar, så fort han får en chans, som den soldyrkare han är 🙂

    Som vanligt kan du inte jämföra naturligt intag med konstlat intag. Om man får för mycket sol så säger ju kroppen ifrån; i det närmaste instinktivt håller vi oss ifrån solen. Men om någon knaprar 10000 IE D-vitaminkapslar om dan 365 dar om året (eller varför inte säga 20000 IE, din argumentation tycks gå ut på att det inte finns någon övre gräns), hur tänker du dig då att kroppen skall kunna säga ifrån när den fått för mycket?

  22. Erik Kilborn
    A F,

    känner jag mig inte alldeles övertygad om att kroppen registrerar D-vitamin från tillskott på samma sätt. Processerna som tillverkar D-vitamin från solljus kanske gör annat också som är väsentligt fastän vi inte riktigt förstått det.

    Jo, så tänker jag också. Och det är precis därför jag är inne på torskleverolja, som är det vi tagit till traditionellt på dessa breddgrader och som också innehåller en massa annat som är väsentligt som vi inte riktigt förstått än.

  23. Janne
    Erik, jag resonerar så här: Det kan hända att jag ligger på gränsen gällande vad som är hälsosamt intag av D vitamin. Förhoppningsvis är biverkningarna mindre än från all rävgift reumatologerna skriver ut.
    Planerar även att lägga in någon "vilomånad" då jag inte tar några D vitamintillskott. Man får väl prova sig fram för att hitta rätta balansen, troligtvis är den väldigt individuell.
  24. A F
    Erik Kilborn,

    Du har nog rätt i att torskleverolja är ett bättre alternativ. Men jag får väl erkänna att jag en viss kvardröjande A-vitaminfobi, trots att jag egentligen tror att den är obefogad. Men jag riskerar inte gärna att få i mig syntetiskt A-vitamin under graviditeten i alla fall. Fast jag vågar äta lite lever då och då. Och till hösten kanske torskleverolja är ett bra alternativ. Svårt att lämna ett vinnande koncept bara. 🙂

  25. Chilisalsa
    Kenneth, så fort biffen nuddar stekpannan är det livsfarligt verkar det... inget får bli varmare än 46 °C 🙂

    En del äter såklart kött också men med samma regler ang. uppvärmning.
    sashimi (sushi utan ris som måste kokas) eller rått kött som carpaccio, eller färska ostron är sånt som verkar gå hem.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_food varnar man t.ex för den Svenska surströmmingen... oklart varför ? Kanske är all fermenterad kött,fisk ?

  26. Erik Kilborn
    Ja jag är väl tokig och så, men jag tänker äta min torskleverolja rå helt utan att koka den först.
  27. Erik Kilborn
    Janne,

    Jag tycker att du gör helt rätt! Men varför inte kolla upp möjligheten att göra blodtest? Enligt WAPF skall det både vara enkelt och rimligt pris idag.

    Man får väl prova sig fram för att hitta rätta balansen, troligtvis är den väldigt individuell.

    Ja så kan det vara. Ärligt talat vet jag inte. Mina slutsatser ovan är grundade på min litteraturstudie som jag redovisat. Kanske fixar alla svenskar 4000 IE 365 dar om året, kanske måste en del lägga sig betydligt lägre för att inte må skit till slut (det kan ju ta väldigt länge innan det slår till!). Det är ju så nytt allt det här med dessa höjda nivåer, så vi har väldigt lite beprövad erfarenhet än så länge.

    A F,

    Men jag får väl erkänna att jag en viss kvardröjande A-vitaminfobi

    Ja men tjenare, är du rädd för transfetter i smör också eller?

    Det är ju samma argument som gäller här som beträffande naturliga fetter osv. Om man ätit det sedan urminnes tider så kan det inte vara farligt för oss. Nåja, precis fiskleverolja åt vi ju inte före jordbrukssamhället, men väl fisklever!

    (ja jag vet att du deklarerat att din fobi är irrationell, jag käftar bara emot för att vara hjälpsam :-))

    Och, du Blue Ice är det som gäller (Möllers tran kan det vara befogat att ha fobi om).

  28. C K
    Tänkte att ni kanske skulle tycka att detta var intressant:

    "The skin does another amazing thing with cholecalciferol. It prevents vitamin D toxicity. Once you make about 20,000 units, the same ultraviolet light that created cholecalciferol begins to degrade it. The more you make, the more destroyed. So a steady state is reached that prevents the skin from making too much cholecalciferol. This is why no one has ever been reported to develop vitamin D toxicity from the sun, though it is possible when taking vitamin D orally."

    http://www.vitamindcouncil.org/vitaminDPhysiology.shtml

  29. Janne
    Erik, jag delar dina funderingar kring D vitamin. När det gäller de fettlösliga vitaminerna och det att man kan lagra de i kroppen torde nog tyda på att man inte behöver tillföra dem varje dag.
  30. Erik Kilborn
    Janne,

    Enligt WAPF skall man sprida ut användandet (dvs ta det varje dag) för bästa effektivitet. Bättre att minska på dosen då.

    C K,

    Ja det var en värdfull länk. Jag kontrar med:

    "Experiments show that even during the winter with a low vitamin D intake, humans will exhaust stores of vitamin D at a rate of 3000-4000 IU per day, an amount that many people require to maintain optimal levels of the vitamin in the blood. Extensive exposure to summer sun at mid latitudes naturally produces levels of vitamin D in the blood equivalent to what is attained by supplementing with a continued daily dose of 10,000 IU, suggesting humans are designed to tolerate such large amounts of vitamin D."

    WAPF rekommenderar 1000 IE, men skriver också "In 1997, the Food and Nutrition Board of the US Institute of Medicine set the tolerable upper intake level (TUIL) for vitamin D at 2000 IU per day. However, the vitamin D content experts on the Upper Limits Panel objected to this limit, and several prominent vitamin D researchers have called for an upward revision of the limit."

    Vi får pröva oss fram...

  31. C K
    Så frågan är alltså om 2000 IE vitamin D per dag verkligen är tillräckligt under hösten och vintern. Det bästa att göra just nu är kanske att kolla upp sin D-vitaminstatus och så prova sig fram, precis som Erik skriver.
  32. Erik Kilborn
    Jo så får man väl sammanfatta det.

    Alla intressanta källorna är överens om:
    1) tidigare rekommenderade nivåer har varit löjligt låga, och
    2) att det finns ett tak där man får för mycket och blir förgiftad

    Sen är man dock oense om var gränserna går och vad det rekommenderade dagsintaget borde vara, 1000, 2000 eller 4000 IE? Troligen vill man nog upp i 4000 IE här i Sverige de 9 "mörka" månaderna. Fast det är som sagt en god idé att göra blodtester och kolla hur man ligger så man kan kalibrera in rätt individuell nivå.

  33. A F
    Erik Kilborn,

    Nej, jag är inte rädd för transfetter i smör. 😉 Tack för hjälpsamheten. Jag har faktiskt ätit lite lever under den här graviditeten. Med samma devis som jag kör nu: Är jag sugen på det är det nog nyttigt. Luktar det oätligt - låt bli.

    Men allvarligt, syntetiskt A-vitamin har ju visat sig kunna vara riktigt dåligt. Och jag hade mycket väl kunnat tro att en produkt som Möllers tran var en bra produkt, och därmed visat att min barnmorska kanske hade någon poäng i att vara skeptisk mot allt inhandlat i hälsokostbutiken.

  34. Erik Kilborn
    A F,

    Men allvarligt, syntetiskt A-vitamin har ju visat sig kunna vara riktigt dåligt.

    Jo, det är ju därför jag tatt mig sånt besvär att undvika det. Stort tack till C K här som uppmärksammat oss på att Möllers tran inte längre är att lita på.

  35. Erik Kilborn
    2) att det finns ett tak där man får för mycket och blir förgiftad

    Bara ett förtydligande här: det finns ett tak i lagret. Dvs om man kör en tillsvidaredos som är för hög åker man dit. Men under en begränsad tid verkar man kunna köra nästan hur höga doser som helst utan problem.

  36. Janne
    Jag har en undran angående tillskott av D vitamin. Någon som vet mer än mig, Doc kanske?
    Låt säga att man lider av ganska svår D vitaminbrist, för mig som ljusskygg reumatiker är sannolikheten ganska stor, kan man då när nivåerna rättar till sig få lite märkliga symtom? Själv tar jag holistic D vitamin och får efter några veckor stickningar i ben och armar, sk myrkryp. Gör jag uppehåll försvinner besvären. Samma upplevde jag i somras då jag inte åt tillskott men periodvis solade ganska intensivt.
    D vitamin är ju en steroid som styr en hel del processer i kroppen så det är ju inte otänkbart att det händer saker när D vitaminnivåerna rättar till sig. Kan symtomen vara en del av en läkningsprocess?
  37. Janne,
    jag gissar att svaret på det är ja. Det låter åtminstone tänkbart.
  38. Janne
    Tack för det Doc! Jag är inne på samma linje så jag knaprar vidare. Tar 2000ie nu och ökar väl på lite närmare vintern.
  39. KickAnn
    Hej, har nog missat den tidigare debatten om att syntetiskt A-vitamin är dåligt för oss och bör undvikas. Letar bland kommentarerna men hittar inte varför?

    Innehåller alltså Möllers Tran detta syntetiska A-vitamin? Finns det någon annan tranleverolja som är ok då? (vill helst inte äta kapslar)

    Hur är det med t ex A-vitaminet som tillsätts i lättmjölk mm, är det av samma typ?

  40. Det är syntetiskt A som tillsätts mjölk, ja. Är det inte ironiskt? Vi ska dricka lättmjölk så vi får kalk till skelettet och så kanske det till en del är vitaminet de måste berika den fettfria mjölken med som orsakar benskörhet. Snyggt.
  41. A F
    KickAnn,

    se inlägg 101 för fiskleverolja utan syntetiskt A-vitamin.

    Jag vet inte om A-vitaminet är så mycket att bekymra sig om ifall man inte är gravid, i och för sig. Men det kanske står något i de långa inläggen runt 100-strecket.

  42. KickAnn
    Tack A F,
    ja det var en hel del att läsa... och mycket intressant. Man får hoppas att man får tag i en flaska Möllers med det naturliga A-vitaminet då... kanske skulle man mejla dem och fråga vilken chans det är att köpa en flaska med det naturliga A-vitaminet och tvärtom, 50/50?

    Verkligen synd att dom tillsätter syntetiskt A-vitamin IBLAND, konstigt tillvägagångssätt och oetiskt att kalla det naturligt i sin marknadsföring 🙁

    För mig blir det nog Möllers ändå eftersom alternativen verkar dyra och svåra att få tag i. Tror jag kommer att kombinera med Holistics D-vitamin och hoppas på att deras tillverkningsmetod är ok.

  43. C K
    KickAnn, får jag bara fråga varför du vill ta Möllers Tran? Är det A-vitaminet du är ute efter? Jag har nämligen hittat ett kosttillskott från FSC som ska innehålla naturligt A-vitamin, utvunnet ur fiskleverolja. Det går att köpa här: http://ortagubben.jetshop.se/default.aspx

    Här är ingredienslistan:

    Sunflower seed oil, capsule shell: (gelatin, glycerin), fish liver oil (providing natural source vitamin A).

  44. C K
    Jag misstänker att det är en del här som helst undviker solrosolja men kapslarna är pyttesmå så det är inget att bry sig om. Glömde att skriva det i min förra kommentar.
  45. Janne 137

    Byt tillverkare och testa. Med samma dos.

    d-vitamin är inblandat i immunförsvaret, vilket du har fel i, frågan är vad som händer?
    Läs det med kritiska ögon, jag vet inte vad som är rätt eller fel.
    http://autoimmunityresearch.org/dvd-requests.html

    vid sjukdom är det är inte alltid bakterien som orsakar symtomen, immunförsvarets bekämpning av bakterien orsakar även symtom.

  46. Janne
    Patrik, Marshall protocoll, ja vad ska man tro? Minimera D vitamin intaget och inte utsätta sig för solljus samt intagande av antibiotika under längre tid för att bota autoimmuna sjukdomar. Det är klart, det kan finnas bakterier med i bilden.
    Men som reumatiker blir jag tveksam till det där med D vitaminet. Just solljus brukar hjälpa många reumatiker. Tidigare anordnade landstinget hälsoresor till varmare nejder. Många reumatiker blev besvärsfria och effekten höll i sig månader efter hemkomsten.
    Som jag förstår det är det mesta kring TheMarshall protocoll teorier även fast en del säger sig blivit hjälpa. Här i Sverige kan man inte få behandlingen(Ingen läkare som törs ställa upp?) utan man måste åka till Norge.
    Vad har Doc för synpunkter på The Marshal protocol?
  47. Janne,
    efter att ha läst en hel del om och av herr Marshall är min personliga slutsats att han är en galning. Det finns tyvärr inget snällare uttryck.

    Hans teorier om D-vitamin och sjukdom är just (osannolika) teorier. Inte en enda studie stödjer dem, tvärtom motsägs de av en mängd studier.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Trevor_Marshall

  48. Janne
    Doc , jag tvivlar själv på Marshalls teorier. Just som reumatiker vet jag av egen erfarenhet att solljus(så mycket som möjligt) är av godo. Med det jag numera vet om D vitamin så förstår jag att det är därifrån effekten kommer.
    Så just det gör att jag tar Marshalls teorier med en nypa salt.
    Däremot ser jag framemot mera forskning på D vitamin och immunförsvaret.
  49. KickAnn
    C K,
    tack för tips om naturligt A-vitamin! Men för min del är det egentligen omega-3 jag vill åt och tyckte att A-, D-, och E-vitaminerna som Möllers Tran innehåller mest var en bonus... Sedan läste jag det du fått reda på; att A-vitaminet inte alltid var naturligt och att det konstgjorda kunde vara giftigt. Dessutom var det visst fel mängd i förhållande till D-vitaminet 🙁

    Så därför önskar man ju istället att Möllers Tran skulle strunta i att tillsätta konstgjorda vitaminer så att man själv kan välja var man ville köpa dessa tillskott. T ex ditt alternativ till A-vitamin som verkar utmärkt.

  50. C K
    KickAnn,

    Okej, då förstår jag. 🙂 Jag vet inte hur farligt syntetiskt A-vitamin egentligen är, det kanske inte är så stor skillnad mellan det naturliga och det syntetiska. Eller så är det det, jag har ingen aning. Jag har försökt hitta information på internet men ingen verkar veta med säkerhet, så personligen väljer jag att ta det säkra före det osäkra och ta den naturliga formen.

    Det som irriterar mig lite är bara att man får uppfattningen att Möllers Tran är en helt naturlig produkt när man läser om den, i alla fall på de ställen där jag har läst. Och många köper den nog just därför. Jag hoppas att det står tydligt på flaskan i alla fall att de har tillsatt syntetiska vitaminer.

  51. sarwen
    Det är en sak jag funderat på: är D-vitamin värmekänsligt? Jag köper Holistics och varken jag eller maken har några problem med att svälja kapslarna, men till barnen brukar jag blanda ner pulvret i deras varma mjölk. Men är det värmekänsligt så kanska jag inte ska göra så? Kan man koka D-vitamin för den delen?
  52. Linda
    Hej!

    Jag ammar, min vitamintablett (köpt på apoteket) innehåller 7,5 mikrogram D-vitamin, bör jag ta extra och i så fall hur hög dos. Hoppas hitta någon här med kunskap om detta,

    /Linda

  53. Philip S
    Hej!!
    Jag hittade "Swanson - Pristine Norwegian Cod Liver Oil". De var kallpressad fisklever och innehöll inga syntetiska vitaminer!

    /Philip

1 2 3

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg