Nyheter

Aftonbladets löp: LCHF-kriget delar Sverige

Aftonbladet

Det är åter krigsrubriker på Aftonbladets löp idag! Bakgrunden är förstås gårdagens debattartikel i DN av professor Mai-Lis Hellénius med flera.

Artikeln i tidningen är främst kommentarer från Hellénius (mot LCHF) och dr Dahlqvist (för LCHF). Och så berättar en man om hur han fick hjärtinfarkt stroke högre kolesterol när han åt LCHF. Något värre kunde tidningen tydligen inte gräva fram.

Hellénius påstår att man nu i sjukvården ser fall av bland annat stroke hos personer som ätit LCHF, och att…

Det handlar inte bara om enskilda fall, nu är det så mycket att det syns i den svenska statistiken.

Dr Dahlqvist kallar varningarna för ”trams, påhitt och lögner”. Jag hade inte uttryckt mig så. Men Hellénius varningar stämmer inte med den statistik hon hänvisar till. Hellénius har uppenbarligen fel. Det kan alla med tillgång till internet enkelt se.

Uppdatering kl 21: Här är artikeln på nätet.

 

35 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Markus Daghall
    Att skylla hjärt- och kärlsjukdomar på kolesterol är som att skylla bränder på brandmän.
    Svar: #7
    Läs vidare →
  2. Fredrik
    Jag vill bara berömma dig för att du ständigt är med i debatten. Jag försökte i början diskutera saken med folk, men kost är något heligt för de flesta och det blir gärna en fråga om tillrättavisning, mer än att man vill "hjälpa". Skönt med pionjärer som inte ger sig för de förlegade teorierna och klär mycket skott för oss andra som tappat motivationen.

    Bra jobbat!

    Diskussionsdödare för er som tröttnat:

    "Är det där LCHF?"
    "Nej, det är broccoli och köttkorv."

    //Fredrik

    Svar: #24
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Markus Daghall
    Att skylla hjärt- och kärlsjukdomar på kolesterol är som att skylla bränder på brandmän.
    Svar: #7
  2. Roger
    Det är ju som så här, att om man påstår att det är LCHF som ligger bakom uppgången i stroke/hjärtinfarkt...

    och det visar sig när man granskar lite noggrannare att egentligen är det en nedgång enligt statistiken...

    så blir ju den korrekta slutsatsen att LCHF minskar stroke/hjärtinfarkt enligt deras egen logik!

  3. Per J
    Det kanske finns opublicerad statistik, i så fall vore det bra om den publicerades.
  4. YRC
    Aftonbladet vet vem de ska ringa för att hålla fördomarna och "fronterna" intakta. Suck!
  5. S
    På MONICA-studiens svenska hemsida (de som undersökt stroke och infarkt i bl.a. Norrland), som uppdaterades 20 maj i år, nämns inga trendbrott alls.
    "Vi redovisar i korthet några resultat. Befolkningens nivå av kolesterol har minskat påtagligt under perioden vilket till ringa grad beror på läkemedel utan i första hand kan tillskrivas livsstilsförändringar. Tillsammans med den snabbt minskade rökningen (mer hos män än hos kvinnor) förklarar detta minskande insjuknande och bättre överlevnad i hjärtinfarkt, om än blygsammare hos kvinnor. Först de senaste åren syns en klar minskning av blodtrycket vilket sannolikt är den viktigaste orsaken till att strokeinsjuknandena senaste åren börjat minska efter att i många år ligga konstant på en hög nivå. ... I ett stort antal studier har vi analyserat samband mellan faktorer som tungmetaller, vitamin folsyra och B-12, fysisk aktivitet, fiskintag, mjölkprodukter, kaffedrickande och olika genetiska särdrag påverkar risken för hjärtkärlsjukdom."
    http://www9.umu.se/phmed/medicin/monica/
  6. Lasse1
    Stackaren var ju på rätt väg, sen så kom en mossigt läkare men gammal inaktuell kolesterol kunskap!

    " Min man har haft hjärtinfarkt tidigare och när han gick på kontroll hade hans kolesterolvärden försämrats kraftigt. Han blev så besviken,"

    De har ju förmodligen förbättrats 🙂

  7. Little Redhead
    Så himla bra sagt! Jag snor den av dig! 🙂

    Min mor fick statiner utskrivna av den anledningen att "diabetiker brukar få högt kolesterol", nu hade hon inte högt kolesterol. Min tanke blir då att det kanske är så att kolesterolet försöker skydda kärlen mot det höga blodsockret...

  8. Cecilia
    Synd att de inte intervjuat dig istället för Dr Dahlqvist. Hon framstår tyvärr inte som seriös, men AB är ju inte direkt kända för seriös journalistik. De vill bara skapa drama och sensation, även om det kräver snedvridningar och ibland direkt falska påhitt.

    Jag såg frågan under deras artikel igår som eftersökte personer som blivit sjuka av fettdieter och tänkte direkt att nu kommer de drösa in svar från uppmärksamhetstörstande personer som kan hitta en ursäkt för sitt dåliga hälsotillstånd och troligtvis även få en slant för att "vika ut sig". De frågade inte efter någon som blivit frisk, konstigt?

  9. Anna
    Vilka fåniga rubriker.Jag är inte alls förtjust i varken AB eller Exp.De är de värsta skvallerblaskorna som finns.samtidigt har de också hälsotidningar som hyllar den kost som de precis trycker ner.Tacka vet jag kostdoktorn han är bäst!,
  10. Jonas A
    Du får nog sluta skriva om Aftonbladet. Den tidningen är ute efter klick på sin sida och det är effekten av att kritisera LCHF.
  11. Erik
    Var är intervjuerna i Aftonbladet med alla som fått bättre och friskare liv på LCHF-diet? Trist man bara är ute efter rubriker. Men ingen är väl överraskad över det.
    Svar: #15
  12. 40-talist
    Än en gång läser jag debattartikeln av Mai-Lis Hellénius m fl:

    Citat:..."Det är okontroversiellt att vi ska äta mindre socker och snabba kolhydrater i form av godis, kakor, läsk och andra söta drycker. Den höga sockerkonsumtionen är ett hot mot folkhälsan. Vi klarar inte längre att äta mycket kolhydrater i form av till exempel vitt bröd och potatis."...Slut citat

    Hur många gånger har inte detta sagts av just dr Annika Dahlqvist? Nu sägs det även av Mai-Lis Hellénius! Det närmar sig LCHF, men, vad säger nu Livsmedelsverket om ett sådant uttalande från en professor som Mai-Lis Hellénius?

  13. Zepp
    Jag tycker Annikas kommentar är rätt beskrivet, så skulle jag oxå uttrycka det!

    Sen så.. kan mycket väl tänka mig att vi i framtiden får fler mäniskor som äter LCHF och som får sjukdomar.. för man blir f-n inte immun mot allt bara för att man äter på ett visst sätt!

    Många som börjar med LCHF har redan problem när de börjar, de flesta är nog överviktiga en del har diabetes, några har redan haft hjärtkärlproblem som behandlats!

    Men.. och här kommer den stora frågan.. kommer LCHF ha något inflytande på hälsoutvecklingen generellt i framtiden.. det tror inte jag, för det är trots allt som så att det är ett fåtal som äter på så sätt eller liknande.. samtidigt som sockerkonsumtionen skjuter i höjden!

    Det var ju en enkät för något år sedan där 3% sa sig äta LCHF, tror nog tillomed att den siffran var något överdriven i realiteten så kanske det är 1% som verkligen äter LCHF som en ketogen diet, kanske ytterligare 1% har minskat på kolhydraterna och ökat på fettet?

    Såå.. 1-2% lär inte påverka hälsostatistiken för de övriga 98-99% av befolkningen i några som helst påvisbara eller mätbara värden.. speciellt som sockerkonsumtionen stiger för resten!

  14. Carina
    Men bland kvinnor och män 35–44 år har risken att få stroke ökat med 21 respektive 15 procent sedan mitten på 1990-talet. Särskilt oroande är resultaten bland dem med kort utbildning.
    Så här står det klart och tydligt i Socialstyrelsens rapport. Vad är det Aftonbladet drar igång?
    Svar: #16
  15. Gäst
    Var är intervjuerna i Aftonbladet med alla som fått bättre och friskare liv på LCHF-diet? Trist man bara är ute efter rubriker. Men ingen är väl överraskad över det.

    Här är många vikthistorier. Det flesta är nog från Expressen, förutom enskilda personer som skickat direkt till Kostdoktorn:
    http://www.kostdoktorn.se/kategori/viktnedgang/vikthistorier

  16. Magnus Svan
    De drar igång att det beror på LCHF och det har de inget fog för.
    Det finns en hel hoper andra faktorer som detta kan bero på så det går absolut inte att uttala sig om orsaken.
  17. Carina
    "Sanela Jusic, 42 och hennes make Enes, 46, från Vänersborg testade LCHF i vintras. Enes hade gått upp i vikt efter att han slutat röka och behövde därför tappa några kilon.
    Paret hittade olika LCHF-recept på nätet, bland annat broccoli- och blomkålspajer med mycket grädde och smör. Men kosten levde inte upp till förväntningarna."
    Ovan är ett citat från Aftonbladet; Hur följde de kosten? genom konkret genomgång av vad de äter eller endast enstaka recept???
  18. Foie gras
    Inte just kvällspressen försörjer sig numera enligt principen "kolla inte storyn för då spricker den". Och viktigt att uppmärksamma missbruket. Dagens löpsedel för Aftonbladet och text i tidningen bör absolut ingen nonchalera.
    Tycker det är dags också göra slut
    på fördomarna om LCHF som en livsstil av fettfrosseri.
    Med animaliska fetter i recepten blir resultatet helt tvärtom, man blir mätt och mår bra på små portioner. LCHF är raka motsatsen till frosseri.
  19. Fredrik
    Jag vill bara berömma dig för att du ständigt är med i debatten. Jag försökte i början diskutera saken med folk, men kost är något heligt för de flesta och det blir gärna en fråga om tillrättavisning, mer än att man vill "hjälpa". Skönt med pionjärer som inte ger sig för de förlegade teorierna och klär mycket skott för oss andra som tappat motivationen.

    Bra jobbat!

    Diskussionsdödare för er som tröttnat:

    "Är det där LCHF?"
    "Nej, det är broccoli och köttkorv."

    //Fredrik

    Svar: #24
  20. Marika
    Jag såg en intressant dokumentär där forskning visar att kolhydrater och det insulinpåslag dessa ger triggar cancercellers tillväxt. Genom att äta socker eller mycket kolhydrater så bidrog det till detta. De sa att detta gällde speciellt vissa sorters cancer vilket jag inte minns vilka. Fick lymfom förra våren och pratade med dietist och sjuksköterskan om att jag åt lchf men eftersom jag genomgick en tuff behandling så krävde min kropp mer kolhydrater för tillfället. Sen när jag var färdigbehandlad hade jag planer på att fortsätta lchf men jag hade spätt på mitt sockerberoende igen. Började i mars i år med lchf igen och har gått ner 12 kg har inte kollat mitt kolestorol ännu men sist jag kollade när jag ätit det ett tag så var mina värden u.a.

    Jag tror på lchf och kommer att fortsätta med det/ Marika

    Svar: #22
  21. Mu
    Snyggt att ha Livsmedelsverket som källa för LCHF-faktarutan och Hellénius till den andra. Sannerligen grävande, opartisk journalistik.
  22. Majoren
    Marika, tuffa behandlingar kräver aldrig kolhydratrik mat, de kräver näringsriktig mat!
    Gå inte på den minan igen av dietister som inte vet vad de pratar om (vilket tyvärr tycks vara 95% av dietistkåren och 100% avderas förbundsledning).
    Svar: #23
  23. beholder
    Kan inte du berätta lite mer om det här. Du verkar veta
    Svar: #25
  24. Frisk&Smal
    Tack för diskussionsdödaren!
  25. Majoren
    Jag har aldrig någonsin hört eller läst någonstans under de fem år jag ägnat mig åt kost att det skulle vara motiverat ur någon som helst aspekt att äta mer av just makronutrienten kolhydrater.
    All föda jag känner till som är rik på kolhydrater innehåller mycket energi (eftersom kolhydraterna omvandlas till blodsocker, glukos) men dåligt med näring (nödvändiga fettsyror från fett, aminosyror från proteiner samt mineraler och vitaminer).

    Det viktiga i alla situationer är att kroppen får just näring från naturligt fett och protein då dessa makronutrienter utöver viktiga syror, mineraler och vitaminer också innehåller energi.
    Kroppen kan då i egen takt bestämma hur snabbt denna energi skall användas i kroppen till skillnad från energin från rena kolhydrater ( stärkelse från spannmål eller socker) där kroppen måste "nödlagra" energiöverskottet som fett.

    Det moderna samhällets vanligaste livsförkortande sjukdomar ( fetma och diabetes) samt många av de mest svårbehandlade sjukdomstillstånden (hjärntumör) behandlas effektivast med en kost där kroppen ges störst möjlighet att själv bestämma energiflödet i blodet (blodsockerhalten) vilket är resultatet på s.k. ketogen kost vilket LCHF är.
    Läs gärna Björns Ferrys bok, han kom själv in på LCHF pga av att hans bror drabbades av hjärntumör.

    En person med normal kroppsbyggnad kan lagra ca 2000 kalorier energi i form av kolhydrater men hela 100.000 kalorier i form av fett.
    Vi är alltså bättre konstruerade för att under lång tid, motsvarande fyra veckors svält, förbruka vår lagrade energi med perfekt blodsockerkontroll. Lagrade kolhydrater räcker bara i ett dygn eller för några timmars hårt kroppsarbetande eller flykt, och en sådant lager skapar kroppen även om man inte äter kolhydrater. Vi är alltså skapade för att själva hantera lagret av kolhydrater varför det blir helt ologiskt att vi skulle behöva äta extra mycket kolhydrater, även vid sjukdom.

  26. snutte
    Citat av doc. : Dr Dahlqvist kallar varningarna för ”trams, påhitt och lögner”. Jag hade inte uttryckt mig så. :
    Annika tillhör den sorten som inte skräder orden och skriver vad hon tycker.
    Det vore bra om vi började benämna saker vid dess rätta namn för tydlighetens skull.
    Exempelvis -- Diabetes 2 ( sockersjuka ) -- finns mängder av folk som inte vet att det en gång hette så . Det kan aldrig vara fel att påpeka detta så att sambandet blir mer förtydligat.
    En städares uppgift är att hålla rent oavsett man kallas för miljökonsult.
  27. Rickard Carlsson
    Jag är ingen stor fan av Dahlqvist och tycker att hon oftast uttrycker sig på klumpigt och ovetenskapligt vis, även om det nog till stor del handlar om att det är svårt att kommunicera med media utan att bli feltolkad. Som forskare vet jag själv hur otroligt svårt det är att inte bli felciterad. Media överdriver ju gärna allt man säger med 500 %.

    Men för en gång skull måste jag hålla med henne. Ibland måste man vara tydlig och stå för vad detta faktiskt är. Det är helt enkelt trams, lögner och påhitt. (Angående trendbrotten dvs., inte kring hela debatten om mättat fett för där finns ett visst tolkninsutrymme).

    Forskning är inte en religion där man kan välja hur man läser bibeln själv och tolka ut vad man vill utan man måste hålla sig till vissa grundprinciper och detta är ett av de värsta övertrampen jag sett och jag anser att man borde inreda ett ärende kring detta på deras arbetsplatser eftersom att vilseleda allmänheten som akademiker är djupt problematiskt.

    Tyvärr går det väl inte att få det till oredlighet i forskning eftersom en debattartikel är ett format där man får hitta på som man vill, men det är ett gränsfall helt klart.

  28. HasseT
    Kul läsning.
    Enligt min uppfattning är LCHF en latemansdiet för folk som inte orkar träna.
    Skulle någon vilja visa mig en bild på någon som har snygg kropp efter att ha gått på LCHF?
    Hittills har jag inte sett en enda (räknar inte med de som tar AAS).
    Finns en anledning till att träningsmänniskor kör LCLF och HC endast i samband med träning.
    Ne enligt mig så är de som kör LCHF bara för lata när det gäller mat.
    Vill någon ändra min uppfattning så kan vi köra en tävling på två månader när jag kör min diet och ni kör LCHF:-)
    Svar: #29, #30
  29. PMG
    Björn Ferry kanske, är han tillräckligt snygg?
  30. Majoren
    HasseT, du har fått något om bakfoten är jag rädd. En övervägande del av de människor jag har hjälpt har faktiskt börjat träna EFTER att de har gått ned i vikt, trots att de många gånger aldrig varit aktiva. Nledningen är troligen en mindre blidsockerhöjande mat som i sin tur driver fram insulin som orskar tröttheten.
    Jag själv har blivit "frivilligt" aktiv på fritiden vid 47års ålder och är i mitt livs form inklusive sexpack trots att jag varit armeofficer i över 25år, skulle med lätthet besegra mig själv som 25-åring i dag.
    Vad vill du tävla i ?
    Terrängmarsch med 25kg packning i 30km under 24tim utan mat? 😉
  31. kost-törstig
    De som har förhöjda kolesterolvärden skall vara glada för det. Det har visat sig att de lever

    längre.

    Det råder en stor okunskap kring kolesterol!

  32. 65+
    Emma Kirkhoff skrev en dålig artikel, som journalist har hon bara rapat efter DN-debatt-debattören Mai-Lis Hellénius m fl. Det är inte så kompetent.
  33. Nina
    "Hellénius har uppenbarligen fel. Det kan alla med tillgång till internet enkelt se.".
    Nja, inte så enkelt tror jag. Min erfarenhet är att folk otroligt sällan kollar uppgifter de får sig till livs av exempelvis sensationslystna kvällstidningsrubriker. De allra flesta läser rubriken och tar den till sig som sanning, TROTS att de vet att rubriker så gott som alltid kryddas till oigenkännlighet. Det är detta debattartikelskrivarna lutar sig emot. De vet att deras "sanning" kommer att gå hem hos alla som tappade sitt kritiska tänkande någon gång i lekskolan. Det vill säga majoriteten i landet.
    En framtida konversation:
    Kvinna 1: "Hm, jag tror att jag ska prova LCHF, för jag har börjat få höga blodsockervärden."
    Kvinna 2: "Är du inte klok? LCHF är skitfarligt, man kan få stroke av det. Jag vet, för det har jag läst i tidningen, och dom hänvisade till forskning!"
    Och att påpeka att Aftonbladets reporter inte har gjort ett bra jobb, att artikeln är osaklig och ej faktakollad, det är som att påpeka att solen går upp i öster.

    Tack Kostdoktorn för att du finns och hjälper till att sprida saklig och kollad kunskap!

  34. Joshua3
    Hur ska man förhålla sig till " ökad risk " . Jag är mellan 35-44 år, idag när jag vaknade har jag 20% större risk att få hjärtinfarkt, enligt artikeln, vad inebär då det för mig?

    Om jag äter nötter, palmolja och olivolja är jag safe men äter jag smör och bacon är det 20% som kommer in och spökar....

    Dessutom kan man väga in faktorer som går jag ut på stan är det 100% större risk att dö i en trafik olycka än om jag är hemma..

    Summan av alla risker blir den 100%? om jag kör MC till matbutiken och där handlar "rätt" saker är det då högre risk än om jag går till en butik och där handlar fel saker...

    Så om jag håller mig undan från: all inclusive buffer, fästingar, mc-åkning och LCHF som är extremt farliga tydligen och sitter inne och inte reser utan äter fejkprodukter och palmolja då är risken 0% att dö...

    🙂

    Jag tror ju det är större risk att dö om man lever som många svenskar gör, bor i storstad, andas in avgaser, vistas i trafiken, flyger ibland, röker eller utsätts för passiv rökning, stress kring internet och mobiler, sömnstress, jobbstress, ekonomiskstress osv. Osv.

  35. Livets magi
    hej.
    min blogg där jag skriver om LCHF: http://livetsmagi.bloggspace.se/

    idag började dagen med en kopp te med grädde+räckmacka utan macka.

    RÄKMACKA UTAN MACKA:

    lägg ett salladsblad på en ansiett
    läg på ett delat kokt ägg
    lägg på räkor
    lägg på en klick majonnäs
    ringla lite citonsaft över

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg