Nyheter

Aftonbladet varnar för ”LCHF-cancer”

Aftonbladet

Aftonbladet idag

Idag är en sådan där dag. Det är åter dags för löpsedlar med fantasifulla varningar om LCHF. Jag säger ”fantasifulla” eftersom larmet som vanligt inte baseras på någon studie av LCHF. Det handlar istället om spekulation kring utvald statistik. Samt naturligtvis en läkare som ”fruktar” att det är just LCHF som ligger bakom, utan att veta:

Motbevisad teori

Får man bröstcancer av fet mat? Knappast. Det trodde man förr, men moderna stora välgjorda studier har visat att minskad mängd fett i maten vare sig förebygger bröstcancer eller gör någon med bröstcancer friskare. Det är en gammal motbevisad teori.

Det finns betydligt bättre förklaringar till statistiken.

Fetma och bröstcancer

Bröstcancer är mycket vanligare hos personer med övervikt. Och övervikten och fetman har successivt tredubblats i Sverige sedan slutet på 80-talet, fetman ökar av allt att döma fortfarande långsamt. Det är alltså helt förväntat att även bröstcancern ökar.

Ökningen av bröstcancer i Sverige har knappast något samband med LCHF. Om man inte bara spekulerar vilt kring sista årens statistik utan ser på längre tids utveckling så blir det uppenbart.

Bröstcancerstatistik sedan 1970

cancerstatistik

Bröstcancer i Sverige 1970-2010

Ovan ses ökningen av bröstcancerfall i Sverige de senaste 40 åren. Som du ser har cancerfallen successivt ökat under hela perioden. Jag ser inte att något speciellt hände i samband med att LCHF blivit populärt på senare år.

Ovanstående statistik kan vem som helst ta fram via Socialstyrelsens statistikdatabas. Det tar ungefär en minut. Då hade man sett att löpsedlarnas varningar är rena fantastin. Men alla Aftonbladets journalister känner förstås till grundregeln bakom säljande nyheter:

Faktakolla aldrig en bra story.

Den verkliga orsaken till cancer

Så om det inte är LCHF som ligger bakom ökningen av bröstcancer (som pågått i minst 40 år) vad är det då? Det vet vi inte. Men här är min spekulation:

Jag tror att orsaken till ökad bröstcancer är densamma som orsaken bakom fetmaepidemin under samma tid. För mycket rent socker, för mycket snabbsmälta dåliga kolhydrater. Sådant man hittar i skräpmaten och läsken som ökat dramatiskt under samma tid.

Det finns många studier som visar ett sådant samband. Några exempel från senare år:

Statistiska samband som de ovan bevisar inte att lång tids ätande av för mycket dåliga kolhydrater kan ge cancer. Att sådan mat höjer blodsockret och de celldelningsstimulerande hormonen insulin och IGF-1 bevisar inte heller att det kan ge cancer i längden. Men det känns klart oroande.

Den snabbt motbevisade spekulationen om ”LCHF-cancer” på Aftonbladets löpsedel oroar däremot inte mycket. Det är det löjligaste LCHF-larmet på länge.

Mer

Mer om cancer

Tidigare kvällspresslarm om LCHF

 

156 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Maria A S
    Vad är det här för skit artikel??!!

    Jag har obotligcancer i min kropp och fått rådet att äta mindre av socker och kolhyrdater.
    För socker det "göder" cancerceller.
    Genon att inte göda dom med "mat" svälter dessa och förhoppningsvis kan sjukdomen hållas i schack med denna metod.
    Är inne på min andra vecka med LCHF. Har 5 veckor kvar innan jag ska på nästa återbesök till onkologen i Uppsala.
    Så jag håller mina tummar att detta och en typ av tablettmediceninring ska ge mig lite mer tid med mina 3 tonårsbarn och min man.

    Detta kan hjälpa!!
    Jag tror på merakel!!!

    Svar: #41, #70, #98, #119, #146
    Läs vidare →
  2. Rosa
    Tänk den dagen det står på löpsedelarna: Kolhydrater(snabba som långsamma) och för mycket omega6 orsakar typ alla sjukdomar!
    🙂
    Läs vidare →
1 2 3

Alla kommentarer

  1. Lasse1
    Hur kan man få för lågt intag av kolhydrater när kroppen själv kan skapa dessa efter behov?
    Dessutom är det väl näst in till omöjligt att undvika få i sig några?
  2. Anton
    Macaw #55

    Hur kan det vara extremt att äta naturlig, oprocessad mat med lite kemikalier och tillsatser?. För det är just vad LCHF innebär. De som äter varierat inom LCHF ramen har dessutom mycket bättre tillförsel utav Vitaminer och mineraler. Den animaliska maten är oerhört rik på näring... kolhydrater består utav 90 % bränsle och det finns inget i kolhydrater som är essentiellt för kroppen.

    En av livsmedelsverkets egna representanter som har varit professor och studerat näringslära på myndigheten erkänner själv att kostråden handlar mest om industri- och handelspolitik. Detta är något som du kan läsa i boken ''myter om maten'' av Åke Bruce. Svårt att tro att han skulle hitta på det hela.. http://www.lchf.se/Startsida/tmpInfoomLCHF/Kosten/Fett.aspx här är lite längre och summerad info om det hela!

    Den egna utsagon och faktan om margarin talar ju sitt tydliga språk tycker jag för livsmedelsverkets trovärdighet i form utav vad de förespråkar.

  3. Magnus
  4. Anna
    Även en hel del av dagens forskning opererar efter devisen "faktakolla aldrig en bra story", eftersom det skulle äventyra publiceringen i den eftersträvansvärda high-impact journalen, samt även äventyra det fortsatta lukrativa samarbetet med rika företag.
  5. Majoren
    Nu återstår kanske bara frågan om vilken LCHF-företrädare som hamnar i soffan på Nyhetsmorgon och vilken representant från Livsmedelsverket som kommer och intygar riktigheten i Aftonbladets rubriksättning?
  6. Lasse1
    Måste säga att kurvan för cancern går hand i hand med SLVs kostråd.
    skulle som sagt vara intressant med lite längre perspektiv.
  7. Lasse1
    finns det någon statistik för de 3 sista åren?
  8. Lasse1
    gjorde en egen efter din länk Doc, tittar man på män så har ju cancer jämnat ut sig/minskat sista åren mellan 2007-2011, nyare statestik gick inte att få än 2011, undrar hur 2012 ser ut.
  9. D
    Vad är det för fel att äta enligt tallriksmodellen och kombinera det med vardaglig motion

    Felet är att det inte fungerar bra för diabetiker som får högt blodsocker av att äta enligt tallriksmodellen. Kolhydratintag höjer blodsockret. Högt blodsocker är ohälsosamt. Det sliter på ögon, hjärta, njurar, fötter, de fina blodkärlen i kroppen. Många människor får starka sug som triggas av kolhydratätande, om det så bara är potatis eller bröd. Jag är inte en av dem, men det betyder inte att jag inte accepterar att det finns de som har detta problem. Daglig motion är inte alltid genomförbart eller bekvämt om man är skadad, har värk, eller grav övervikt. Genom att äta lite kolhydrater och mer fett så får människan stabliare blodsocker, lägre insulinnivå, och genom att äta mer fett så förstår kroppen att "det finns fett, det finns mat, det är ingen svält runt omkring mig, alltså kan jag släppa på mitt eget fettlager" - under förutsättning att insulinet hålls lågt. LCHF fungerar mycket bra för väldigt många. Väldigt många LCHF-are är pålästa, it goes with the territory. Så svara mig gärna nu - varför anser du att det skulle vara extremt att måna om sin hälsa och hålla sin vikt på en normal nivå, i synnerhet om man har en kronisk sjukdom? Överväg också gärna möjligheten att det finns de som minutiöst har följt tallriksmodellen samt också motionerat dagligen i åratal, utan att nå en normalvikt. Jag är en av dem. Alla är inte lika, kanske håller du dig smal utan att anstränga dig, eller så tror du att du gör det på grund av att du promenerar en timme om dagen. Många har inte förståelse för hur svårt det faktiskt är att bli av med sin övervikt, om man inte varit överviktig själv. Ingen är överviktig för att det är roligt. Att till en överviktig säga; "jamen det är väl bara att motionera lite mer!" är arrogant, inbilskt och hånfullt.

    Svar: #121
  10. Joshua3
    En vanlig dag på tidningsredaktionen:
    - Det är Onsdag inget kul händer?
    - Det är den 20 Feb, folk får lön om 5 dagar
    - Det är kallt
    - Det är mörkt

    Hur ska vi få folk att köpa lösnummer...

    - LCHF är populärt, vi kör en rubrik kring det...
    - JAAA

    🙂

    Svar: #117
  11. Anna
    Dessa tidningar har ingen trovärdighet hos mig.De blandar högt och lågt.Snart är det dags flr deras nya lchf tidning att komma.Fattar de inte själva att ingen tar dem på allvar.De vill bara sälja tidningar absolut inget annat.
  12. Vera
    Kan inte någon expert på näringsämnen jämföra mina kompisars tallriksmodell-inspirerade frukostar med mina LCHF-måltider?

    Exempel 1: Gröt kokad på vatten, med sockrad sylt och lättmjölk.
    2 mackor med margarin och någon mager skinka. Ett glas Juice
    + kanske en frukt.

    Exempel 2: 2 Ägg med smör ost och filadelfia. Avocado och Paprika. En oboykopp gjord på fet opastoriserad mjölk, grädde och kakao.

    Om jag får jämföra rent logiskt så ser reonemanget ut så här:

    Exempel 1 kostar mer pengar än ex 2.

    Exempel 1 Har en stor övervägande del av kolhydarter som är det sämsta ämnet för kroppen. Medans ex 2 har mest protein och fett som är vad våra kroppar vill ha.

    Exempel 1 innehåller färre vitaminer och mineraler än ex 2.

    Exempel 1 Håller personen hungrigare än ex 2.

    Exempel 1 innehåller tillsatser, inte ex 2.

    Exempel 1 Är sämre för diabetiker, överviktiga mm mm.

    Exempel 1 Innehåller mer socker än ex 2, vilket alla är överäns om är dåligt.

    Exempel 1 orsakar i större utsträckning förkylning mm än ex 2.

    Exempel 1 är mer socialt accepterar än ex 2.

    Exempel 1 Orsakar paltkoma, inte ex 2.

    9-1 till Slv-tallriken i dålighet. Kan någon av er tvivelaktiga personer göra en likadan jämförelse. Vore så intressant att se hur ni ser på saken

  13. Max mustermann
    Det blir väldigt galet när man tittar på 2 saker som förändrats och drar en direkt parallell när det finns många faktorer som kan påverka.
    Detta påminner lite om kopplingen att det är större risk att drunkna när man äter glass eftersom det finns ett klart samband mellan glassförsäljning och antal drunkningsolyckor.
  14. D
    Igentligen är det inte aftonbladet som är dumma utan alla som läser och tar till sig det som direkt sanning, som är det. Aftonbladet är smarta och tjänar pengar på att folk är så dumma. Dom kan skriva vad som helst. Tror det har lite med grupptrycket att göra. Folk som röker är dumma, det är därför dom röker. De vet att det är skadligt men dom gör det ändå. Säkert måmga som äter enligt tallriksmodellen för att de gör de flesta andra. De vill inte vara konstiga. Idag är det konstigt att inte hälla i sig alkohol för kul också. Jag tror verkligen att jag har mer iq än de som röker, super och äter fettsnålt. Annars skulle ju jag röka och sånt med 😛
  15. Örjan
    @macaw

    Tuvärr kommer du att få Talriksmodell cancer, tack säger vi som får dela på din pension.

  16. ks
    Forskning går oftast till så att man får en idé om hur saker är, sen gör man experiment alternativt kollar historiska data.

    Idé först, alltså, sen undersökning...

  17. D
    Digerdöden har vi ju redan haft, vad sägs om... LCHF-DÖDEN!!!!! Nästa löp:

    Person X åt LCHF, avled, dog LCHF-DÖDEN!!!!!

    Allvarligt, jag anstränger mig å det grövsta för att komma på något lika idiotiskt som "LCHF-cancer"...

  18. Vera
    D#

    Du har rätt!!

    En galen man i Stockholms skärrgård visade sig ha fått ett LCHF-anfall.

    Explosionsartad ökning av LCHF-feber i Norrland.

    Magknipen visade sig vara LCHF-katarr.

    Köp nya Inbasill mot LCHF-värk.

    Anders 43 ramlade i trappan och fick LCHF-blödning.

    Peter 73 led av LCHF-skräck men fick ingen hjälp.

    LCHF-influensan fortsätter att sprida sig i resten av världen.

    LCHF-basillens agresiva fortplantning.

    Drunknade av LCHF-kramp.

    Anja fick en LCHF-böld på näsan.

    LCHF-ofilen härjar i smålands skogar.

  19. ragnhild
    Maria A S
    Ønskar dig så mycket styrke det går att få. Vågar jag - får jag ge dig denne länken med?

    http://annikadahlqvist.com/2012/10/12/botad-cancer-av-kolloidalt-silver/

    Lycka till med LCHF, läkarnas behandling - samt vad länken har af evnt. intressant info.

    Nå har du snart "gillar"-kommentar-rekorden - majoren leder än så länge 🙂 .....

  20. Tove
    Low carb high fat-cancer? Vad är det för variant? Hahahahaha
  21. Ann Kristin
    Jättebra skrivet. Jag instämmer i vartenda ord 😉
    Svar: #122
  22. D
    LCHF är oerhört allmänbildande, inte sant? Jag känner hur min hjärna blir allt fetare...

    : D

  23. KickAnn
    Känner mig konspiratoriskt lagd idag....

    Skulle vara intressant att få reda på om läkaren, Henrik Lindman på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som är den som uttalat sig i Aftonbladet har drygat ut kassan den närmaste tiden med lite bidrag från sponsorer som AXA, Wasabröd, Kungsörnen, CocaCola, Dansukker...

    Eller när han helt enkelt bara en oerhörd längtan att få synas i tidningen?

    Svar: #126
  24. Joel
    Hej Anna!
    Jag skulle ha försökt att köra på en absolut fakir-LCHF:
    Kött och gräddsås för hela slanten. Möjligtvis någon paprika/broccoli till ibland för att få i sig vitaminer, men det går ju att ta tillskott. Sedan hade jag tagit D-vitamin, magnesium och Omega-3-tillskott, gärna av Pure:

    http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Tillverkare/PurePharma.htm

    Möjligtvis även C-vitamintillskott som vissa här rekommenderar.

    Sedan undvika ALLA typer av kolsyrade drycker! Den artificiella citronsyran i dessa drycker kan vara en stor bov i dagens sjukliga samhälle!

    Svar: #127
  25. Leo
    LCHF känns faktiskt rätt "white trash" redan. Alla gamla matvrak som omfamnat den nya mirakeldieten och "redan gått ner massa kilo och mår så underbart så". Ska bli väldigt intressant att se hur allt ser ut om sisådär fem år...
    Svar: #129
  26. Leo
    Känner mig konspiratoriskt lagd idag....Skulle vara intressant att få reda på om läkaren, Henrik Lindman på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som är den som uttalat sig i Aftonbladet har drygat ut kassan den närmaste tiden med lite bidrag från sponsorer som AXA, Wasabröd, Kungsörnen, CocaCola, Dansukker...Eller när han helt enkelt bara en oerhörd längtan att få synas i tidningen?

    Jag är lika konspiratoriskt intresserad av hur mycket kött- och mejeriindustrin i sin tur sponsrat era mediekåta fettprofeter...

  27. Leo
    Hej Anna! Jag skulle ha försökt att köra på en absolut fakir-LCHF: Kött och gräddsås för hela slanten. Möjligtvis någon paprika/broccoli till ibland för att få i sig vitaminer, men det går ju att ta tillskott. Sedan hade jag tagit D-vitamin, magnesium och Omega-3-tillskott, gärna av Pure:http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Tillverkare/PurePharma.htmMöjligtvis även C-vitamintillskott som vissa här rekommenderar.Sedan undvika ALLA typer av kolsyrade drycker! Den artificiella citronsyran i dessa drycker kan vara en stor bov i dagens sjukliga samhälle!

    Ja GUD, vilken naturlig härlig kosthållning! Kött och grädde och artificiella vitamintillskott på det. Låter verkligen hälsosamt, hörrödu... Hahaha!

    Svar: #131
  28. Fredde
    Lchf för mig är avokado, makrill, lax, ägg, rapsolja, olivolja, kokosolja, vitkål, broccoli, kyckling m,m men för att undvika cancer så funderar jag redan nu på att hoppa in i bilen och full fart
    till mc-driven och snabbt fylla på med deras nyttiga mat....för man vill ju uppleva ålderdommen!!
  29. Andreas K
    Hmmm jag har gått upp 7 kg efter 5 år med lchf, nu 77 kg o 183 cm, med midjemått= 29 tum,
    Har låga triglycerider = 0.5, och en apokvot = 0.4, Omega 6/3 = 2.5, äter när jag är hungrig = 2 ggr om dagen....
  30. Sten
    Det skulle inte förvåna mig om andra miljöfaktorer så som olika kemikalier i vår omgivning bidrar till ökad cancerutveckling.
  31. D
    ”Ska bli väldigt intressant att se hur allt ser ut om sisådär fem år...”

    Svar: Kul att du är intresserad av LCHF! Vissa av oss har ätit LCHF i mer än fem år, det är därför vi är så engagerade i att sprida kunskapen om alla våra hälsovinster! Se t ex kommentar 129, eller sök här hos kostdoktorn.se på "vikthistorier".

    ”Jag är lika konspiratoriskt intresserad av hur mycket kött- och mejeriindustrin i sin tur sponsrat era mediekåta fettprofeter...”

    Svar: ”Fettprofeter” – nämn gärna namnet på den du åsyftar så kan denne svara för sig själv, i annat fall kan du ju fundera på varför kött- och mejeriindustrin fortfarande satsar hårt på nyckelhålsmärkta lågfettsprodukter, som ofta dräller av tillsatser för att kompensera för smaken som försvunnit med det borttagna fettet, t ex sockermängden i lightyoughurt som närmar sig 20 %. Eftersom du är så intresserad av konspirationsteorier så kan du ju googla namnen Claude Marcus, Stephan Rössner och Charlotte Erlansson-Albertsson (alla tre rätt så rabiata LCHF-motståndare, och också professorer) och bli varse att inte döljer att de har ekonomiska intressen i företagen Viktväktarna, Itrim, McDonalds, Viktklubb.se, Wasa, Barilla och Thylabisco – företag som antingen säljer kolhydratrika livsmedel eller bantningsmedel och på så vis tjänar pengar på att människor förblir feta.

    ”Ja GUD, vilken naturlig härlig kosthållning! Kött och grädde och artificiella vitamintillskott på det. Låter verkligen hälsosamt, hörrödu... ”

    Svar: Det stämmer! Närproducerat kött och färsk tillsatsfri grädde är bland det mest naturliga och godaste som finns att äta, jag rekommenderar varmt att du provar att äta kött någon gång! Vitamin D finns det litegrann av i olika livsmedel, t ex fisk, lever och mejeriprodukter, det du ovan konstaterade är naturlig kost. Den primära källan till vitamin D är dock solljus på vår hud som hjälper kroppen att själv bilda vitaminet. Som du kanske lagt märke till tenderar solen att stå lågt i Sverige under vinterhalvåret, därför anser många att det är en bra idé att ta tillskott av vitamin D då det är ett vitamin som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd endast genom mat. Samt så är vitamin D i tillskottstabletter inte nödvändigtvis syntetiskt framställd som du vill påskina utan framställs inte sällan ur fettet i fårull. Lycka till med LCHF!

    Svar: #143
  32. Vera
    Leo!

    Kan inte du svara på mitt inlägg 112# snälla!!

    Svar: #141
  33. Ann Kristin
    Leo trollar, eller hur Leo? När du inte härjar här är du på ett annat forum.
    Svar: #138
  34. Little Redhead
    Intressant att läsa din kommentar, den är nästan exakt likadan som den jag fick av en expedit i en välkänd kosmetikbutikskedja. Antingen jobbar du också i en sån eller så säljer du såna produkter som en sån kedja vill köpa in. Och det är intressant hur man jämför naturliga parabener i t.ex lingon med de industriellt framställda syntetiska parabenerna. Och om det nu vore så att parabenerna och andra hormonstörande ämnen bara fanns i hudlotion så vore det väl enkelt, men nu är det ju inte så. Ftalater t.ex hittar du lite här och där: parfymen du sprayade på dig, i trycket på din tröja, i dina mjuka plastsandaler osv, osv. Du verkar ju vara påläst så du har säkert hört uttrycket cocktaileffekten. Vi har ingen aning om vad alla dessa syntetiskt framställda kemikalierna kan åstadkomma när de blandas med varandra.
    http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2013/hormone_disrupting_...
  35. ks
    hur ökar gi risken för cancer?
  36. Zepp
    Mer fleromättat fett antagligen?
  37. sb
    En observation angående bröstcancer: Utebliven amning ökar barnets risk för cancer (sgs alla typer av cancer på lång sikt) och ökar mammans risk för bröstcancer. Vuxna kvinnor idag som själva blivit uppfödda på ersättning och som inte heller ammat sina egna barn (åtminstone inte länge - den biologiska normen för människobarn är att amma 2.5-7 år) har mångfaldig risk för bröstcancer, speciellt om de dessutom har ätit standard västerländsk kost samt inte fått i sig tillräckligt med D-vitamin (från solljus eller kost).

    Utebliven amning ökar risken för bröstcancer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12133652

    Viktig information om cancer (speciellt om bröstcancer vid ca 35 min): http://youtu.be/dhc5vOeOo_I

  38. Leo
    Leo trollar, eller hur Leo? När du inte härjar här är du på ett annat forum.

    Trollar? Bara för att jag är kritisk så måste jag trolla? Okej. Det kan alltså inte bara vara så att man är djupt LCHF-kritisk, man måste vara ett internettroll... Tjena!

    Svar: #139
  39. Ann Kristin
    Kritik bemöts vederhäftigt, inga problem, och många är betydligt mer pålästa än jag. Det är din otrevliga ton jag avser. Alla som har en god ton är välkomna, i mitt tycke. Troll är människor som går in för att förstöra, skapa konflikt och som inte håller sig till vettiga fakta. Men Andreas tillåter ju dig att hänga här, det är hans blogg. Men du tillför inget. Det där är inte kritik, för du vet inte vad du pratar om.
    Svar: #142
  40. Ann Kristin
    En ökad risk för cancer öht verkar vara hög ålder. Till slut får nästan alla någon typ av cancer. Förr dog vi av andra sjukdomar.

    När det gäller amning och bröstcancer har amningen gått upp och ner under decennierna, med en dipp 1950-1970. Så vi ammar inte mindre idag, även om det visar på en sjunkande tendens.

  41. Leo
    Leo!Kan inte du svara på mitt inlägg 112# snälla!!

    Vad ska jag svara på det? Intresseklubben antecknar? Du vet, jag äter inte massa lättmargarin och lättmjölk och riskakor och marmelad till frukost. Jag föredrar faktiskt Bregott och god fet ost på mina vetesurdegsmackor och helmjölk till mitt morgonkaffe. Ibland äter jag havregrynsquinoagröt med helmjölk och en klick god sylt i, alternativt en klick smör och socker ovanpå. Till lunch äter jag inte pasta med mager margarinsås och mager fisk. Jag föredrar pasta med grädde och bacon. Jag äter alltså både fett, protein och kolhydrater. Men - allt handlar om MÄNGDEN. Bara för att jag äter Bregott på mackan så äter jag inte hela förpackningen till frukost. Och min lunchpasta kompletterar jag naturligtvis med sallad och andra grönsaker. Självklart äter jag lite mer festligt slarvigt då och då. Ganska ofta faktiskt. Och det blir både chips och godis till efterrätt. Och Coca-Cola till maten. Men inte mer än att jag i det stora hela håller balansen. Och jag har gått ner över trettio kilo och hållit vikten. Med denna förfärliga blandkost. Utan att gå omkring hungrig och sugen hela tiden. Mystiskt, va?

  42. Leo
    Kritik bemöts vederhäftigt, inga problem, och många är betydligt mer pålästa än jag. Det är din otrevliga ton jag avser. Alla som har en god ton är välkomna, i mitt tycke. Troll är människor som går in för att förstöra, skapa konflikt och som inte håller sig till vettiga fakta. Men Andreas tillåter ju dig att hänga här, det är hans blogg. Men du tillför inget. Det där är inte kritik, för du vet inte vad du pratar om.

    Ja, det är en sådan lättkränkt atmosfär överallt idag. Konflikter är livsfarligt och det är viktigt att hålla myyyzet uppe. Man ska helst vara överens hela tiden och hålla god ton för allt i världen. Och så kommer det någon hemsk internetmänniska och förstör allting. Sorry for that, honey. Men vilken ynnest då att Andreas "tillåter" mig att hänga här, i en sann öppen internetanda! Att han inte har ett litet gated community för er istället där alla kan hålla konsensus och överraskas av att ingen säger emot!

    Svar: #145
  43. Leo
    ”Ska bli väldigt intressant att se hur allt ser ut om sisådär fem år...”Svar: Kul att du är intresserad av LCHF! Vissa av oss har ätit LCHF i mer än fem år, det är därför vi är så engagerade i att sprida kunskapen om alla våra hälsovinster! Se t ex kommentar 129, eller sök här hos kostdoktorn.se på "vikthistorier".

    De flesta LCHF-frälsta har tillkommit de senaste åren. Att individer upplevt hälsovinster eller att några ätit på detta sätt i fem eller tio år är egentligen ointressant i sammanhanget. Det intressanta är att se hur det bli när en väsentlig del av befolkningen övergår till denna högfettskost. Jag tvivlar inte på att det fungerar galant för vissa, precis som att det funkar galant för en del att äta makrobiotiskt, veganskt, fruktarianskt eller på annat extremvis.

    ”Jag är lika konspiratoriskt intresserad av hur mycket kött- och mejeriindustrin i sin tur sponsrat era mediekåta fettprofeter...”Svar: ”Fettprofeter” – nämn gärna namnet på den du åsyftar så kan denne svara för sig själv, i annat fall kan du ju fundera på varför kött- och mejeriindustrin fortfarande satsar hårt på nyckelhålsmärkta lågfettsprodukter, som ofta dräller av tillsatser för att kompensera för smaken som försvunnit med det borttagna fettet, t ex sockermängden i lightyoughurt som närmar sig 20 %. Eftersom du är så intresserad av konspirationsteorier så kan du ju googla namnen Claude Marcus, Stephan Rössner och Charlotte Erlansson-Albertsson (alla tre rätt så rabiata LCHF-motståndare, och också professorer) och bli varse att inte döljer att de har ekonomiska intressen i företagen Viktväktarna, Itrim, McDonalds, Viktklubb.se, Wasa, Barilla och Thylabisco – företag som antingen säljer kolhydratrika livsmedel eller bantningsmedel och på så vis tjänar pengar på att människor förblir feta.

    Ja, jag är fullständigt medveten om att folk överallt kan ha sina dolda agendor av olika anledningar. Är mest förvånad över denna naiva tillit till att just era profeter är så totalt opartiska och kompromisslösa. Man ska alltid vara sunt skeptisk och kritisk, men även mot sina egna auktoriteter.

    ”Ja GUD, vilken naturlig härlig kosthållning! Kött och grädde och artificiella vitamintillskott på det. Låter verkligen hälsosamt, hörrödu... ”Svar: Det stämmer! Närproducerat kött och färsk tillsatsfri grädde är bland det mest naturliga och godaste som finns att äta, jag rekommenderar varmt att du provar att äta kött någon gång! Vitamin D finns det litegrann av i olika livsmedel, t ex fisk, lever och mejeriprodukter, det du ovan konstaterade är naturlig kost. Den primära källan till vitamin D är dock solljus på vår hud som hjälper kroppen att själv bilda vitaminet. Som du kanske lagt märke till tenderar solen att stå lågt i Sverige under vinterhalvåret, därför anser många att det är en bra idé att ta tillskott av vitamin D då det är ett vitamin som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd endast genom mat. Samt så är vitamin D i tillskottstabletter inte nödvändigtvis syntetiskt framställd som du vill påskina utan framställs inte sällan ur fettet i fårull. Lycka till med LCHF!

    Jag äter kött. Gärna närproducerad. Jag äter även grönsaker och spannmål. Även där väljer jag gärna närproducerat och ekologiskt. Fast det blir ju ofta att det ändå blir betydligt mer storskaligt producerade livsmedel. Och där har vi en annan poäng som ni ofta för fram närmast idylliskt. Att istället för hemsk, industriprocessad, näringsfattig mjöl- och sockermat så väljer ni minsann härligt närproducerade kött- och mejeriprodukter från en fin ekologisk gård utanför staden. Så ser inte verkligheten ut. Man kan lika gärna vända på det och bestämt hävda att LCHF:are köper kött från brasilianska regnskogsskövlande biffkor och Mamma Scans industrislaktade bacon, medan en annan handlar genuina rotfrukter och äpplen från den ekologiska butiken på hörnet och stenmalet biodynamiskt spannmål från Järna.

    Svar: #149, #152
  44. Mattias
    När jag nollade så åt jag tex. bara kött, ägg och fett. Kompletterade med vitaminer (inga brustabletter det är sötningsmedel i dom) Jag kunde tex. äta ägg till frukost, kött med persiljesmör och/eller hemmagjord bea. Jag åt ingen middag utan stod mig på maten fram till kvällen. Då åt jag en par överblivna köttbitar med några rejäla klickar persiljesmör på.

    Det blir ingen vidare variation på kosten direkt men om jag hade haft cancer så hade jag nog värderat mitt liv högre än varierad kost. Det finns till och med dom som lyckats svälta bort cancern helt. Tyvärr blir dessa historier ofta nedtystade av läkemedelsindustrin. Vilket är rent ut sagt förjävligt!

    Försök att nolla. Det ska bli intressant att höra fortsättningen på din historia.

    Mvh Mattias

  45. Ann Kristin
    Titta, nu blev det trevligare. Man kan diskutera och ha diametralt skilda åsikter utan att ha en otrevlig ton. Kalla mig gärna darling 😉

    Jag tar bara ansvar för mig själv, min familj och vår mathållning. Jag propagerar inte för vare sig religion, mathållning eller politik, förutom djurrätt och human djurhållning. Och då aktar jag mig för höga tonlägen.

    Jag tror inte mer på vissa profeter än andra, jag har ätit så ekologiskt som möjligt under alla år, eftersom jag är född på bondgård och jag var skeptisk till industriprocessad mat redan från start. Under tio år födde jag upp vårt eget kött. Vi jagar inte, men har tillgång till vilt. Nu har vi en gårdsbutik i närheten, och annars blir det ekologiskt kött, ägg och hållbart fiskad fisk, så vitt man kan bedöma. Köper aldrig billig mat, hellre ekologiska grönsaker och rotfrukter än billigt kött. Undviker charkuteri, utom i gårdsbutiken.

    Jag är övertygad om att det skiljer sig åtskilligt mellan olika lchfare, vissa köper säket billigt, men "profeterna" hävdar ju gräsbetat kött och bra fisk och ägg, inte i första hand för djuren, utan för att slippa omega 6.

    Jag kan inte tänka mig att "alla" skulle bli lchfare, men jag tror att kunskapen om det söta blodet kommer att få stort genomslag de närmsta åren. Läs gärna Ann Fernholms bok och blogg, om du inte redan har gjort det. Kombinationen av undermålig skräpmat, full av fett och kolhydrater och ovanpå det rent socker och färgämnen kommer att minska i omfattning. Billigt kött, ägg och fisk, uppfött under vidriga former kommer att minska. Ungdomar är inte dumma, även om äldre inte ändrar sig så lätt.

    Vi kommer att se fler veganer och en hel del som bara vill äta ekologiskt. Jag hoppas att fler kan föda upp och producera närodlat. Vi kommer att få lov. När min man kan gå ner i arbetstid ska vi föda upp egna djur, särskilt fjäderfä. För den industrin är värst. Kyckling äter jag inte alls numera.

    Nej, jag är inte särskilt lättkränkt, men jag är tant och kräver en viss hyfs. Tack för att du ändrade ton.

  46. Kerstin
    Till Maria A S
    Har precis läst boken "Överlista din Cancer" av Tanya Harter Pierce. Den ger flera tips på alternativa behandlingar. Boken redovisade också en mängd fallbeskrivningar där folk blivit friska och det fanns hänvisningar till studier som gjorts. Boken gjorde ett seriöst intryck på mej men jag är ingen expert. I alla fall så håller jag tummarna för dej. Krya på dej.
  47. Bo
    Vera #118

    Ja eller så här: "Doktorn sa att jag fått LCHF"

    🙂

  48. Bo
    Tja vad ska man säga 1 miljon svenskar äter enligt LCHF, klart att kvällspressen ser sin chans att förvilla. Tycker personligen att man icke ska förleda och förvirra som de gör. dålig karma för de som gör så.

    tycker Bo

  49. MJ
    Ja det är ju fördelen här, att debatten är fri och även kritiker får framföra sin åsikt. Till skillnad från hos t.ex. Gudiol där kritiker blockeras från att skriva.

    Men hoppa över metadebatten och berätta vad som är din kritik istället.

    Svar: #150
  50. ragnhild
    Slike som meg - hvis diagnos är LCHF (gillade den) ..... de som du vet, varnar för pasta, coca cola, godis - så Leo och liknande personer med sin blandkost blir provoserade "inn i granskauen" .... och värre blir det när de samma (lchf-diagnostiserade) berättar om att de ga skiten i diagnosen - åt en boks glas, men ångrade sig och åt kötet utan en enda räddika till, men dock djurfettet i 5 dagar som straff. Det du, räter - förskräckligt. Spesielt om du hör till viktens tekn - där ska alt vara i balans = kötet skyllas ner med colan etc.

    Det var min hypotes - en tanke - något att forska på......

    Sakner en figur (smileys) som ligger på magen och skrattar - Yat var är du?

  51. Min katt har precis fått (tyvärr obotlig) cancer och inom djur-sjukvården kostbehandlar man INNAN man sätter in medicin. Kunskapen man har om cancer-tumörer tillämpas genom anpassad kost, detta finns att läsa på Djurcancer.se

    "Canceravmagring (cancerkachexi) är när kroppens drabbas av ändrad ämnesomsättning och viktminskning trots att intaget av näring är tillräckligt. En tumör utnyttjar framförallt lättillgängliga kolhydrater för sitt energibehov. Däremot är den sämre på att utnyttja fett. Det är därför man som veterinär syftar till att ge maximal näring åt patienten samtidigt som man eftersträvar efter att inte göda tumören".

    Maximal näring utan att göda tumören, alltså = mer fett och mindre kolhydrater.

    Vore fint om man inom människo-sjukvården kunde tillämpa samma kunskap istället för att "frukta LCHF-cancer"... Man blir helt matt!!!

  52. D
    ”Ointressant i sammanhanget” – Nej, eftersom det du skrev var att det ska bli intressant att se vad som händer med ”alla gamla matvrak”. Det var ditt uttalade intresse i din kommentar som var det faktiska sammanhanget, inget annat.

    Att använda uttrycken ”LCHF-frälst” och ”de senaste åren” i sammanhanget (och för att återigen förtydliga begreppet sammanhang så menar jag alltså det du skrev i din kommentar) är helt relevant eftersom LCHF blivit ett vedertaget begrepp nu under de senaste åren, jämför med t ex begreppet ”tallriksmodell” som använts i flera decennier. Mig veterligen kallades ingen ”LCHF-frälst” på 1980-talet eftersom begreppet på den tiden var i princip omyntat.

    Om man tror att ingen har någon dold agenda så är man naiv. Om man tror att alla har det så är man paranoid. Om du läser andra blogginlägg här på kostdoktorn.se och tillhörande kommentarer så kommer du att se att många av dessa kommentarer kan vara rätt så kritiska till både bloggarens ämnesval samt dennes sätt att uttrycka sig. T ex har det förekommit skämt om schizofreni och alkoholbruk, något som inte uppskattades av alla, inklusive mig själv. Så finns också möjligheten att läsa på om de ämnen som tas upp här på bloggen, det finns mycket information i många olika källor, t ex böcker, dokumentärer och artiklar skrivna och producerade av människor världen över. Det går att studera dessa och på den basen bilda sig en alldeles egen uppfattning. Det har jag gjort. Jag läste på om LCHF i fem år innan jag blev övertygad om att det är en bra kosthållning, och det som övertygade mig var alla fina berättelser från diabetiker runt omkring mig, som gått ner i vikt, fått bättre värden och jämnare blodsocker, och på så vis kunnat minska ner på sin medicinering, något som är fantastiskt med tanke på den rådande prognosen för våra diabetiker idag: bered dig på att det blir värre. Med LCHF behöver det inte bli så. Jag välkomnar din konspiratoriska kritik, om du riktar den mot den personen faktiskt gäller, istället för mot ”era fettprofeter”, för jag har ingen aning om vem du syftar på, då jag personligen inte använder det uttrycket. Ska jag gissa att du menar de läkare som hjälp diabetiker till ett friskare liv? Ja, en del läkare har på sin agenda (dolt eller ej) att hjälpa människor att må bättre, inte alla läkare dock. Inte de som vägrar ta till sig ny kunskap som kan rädda liv.

    Till sist och syvende är jag inte ett dugg intresserad av vad du äter. Jag tycker bara att du uttrycker dig anmärkningsvärt när du antyder att kött och grädde skulle vara onaturligt. Min kommentar till dig om just detta svarade du inte på eftersom du insåg att du inte har något att komma med. Istället redogör du utförligt för dina och andras kostvanor. Du påstår att du väljer ekologiska livsmedel, och i nästa andetag hävdar du bestämt att så gör inte LCHF-are. Vet du vad? För att återknyta till ditt första inlägg där du skriver om ”white trash” – det du har ägnat dig åt mest i dina inlägg här är inte kritik mot LCHF eller dess anhängare/förespråkare, utan freudianska projektioner. Du tillskriver andra egenskaper och tillkortakommanden som du själv lider av, och allra helst inte skulle vilja kännas vid att du har. Det är en toppenbra försvarsmekanism, för då slipper du ta ansvar för ditt eget beteende, istället riktar du kritiken mot andra människor, den kritik som du borde rikta mot dig själv istället:

    NAIV (eftersom du utgår från att LCHF-are inte är pålästa eller vågar kritisera det som är fel) , HYCKLANDE (eftersom du påstår att du väljer ekologiskt) WHITE TRASH (med tanke på det sätt du uttrycker dig och den ton du använder) MATVRAK (du skriver mycket utförligt för att redogöra för vad du äter), MEDIEKÅT (du vill väldigt gärna synas, men har inte mycket att komma med då du egentligen inte framför konstruktiv kritik eller svarar på de kommentarer som riktats till dig), HONEY (användning av härskartekniken Förlöjligande för att förminska någon annan, något som bara väldigt ynkliga, små och själva sedan tidigare förminskade personer ägnar sig åt), INTRESSEKLUBBEN ANTECKNAR (tretton raders redogörelse för dina kostvanor i inlägg 141 – ingen på jordklotet är intresserad av detta…).
    Som MJ skrev i inlägg 149, har du vettig kritik så är även jag mycket intresserad. Hittills så har jag inte sett röken av den.

  53. Vera
    Svar på Leo 141#

    Tack för svar. Jag äter inte ett paket smör till frukost haha.

    Du äter ju nästan som mig då men däremot äter jag ingen pasta. Kolhydraterna får jag från grönsaker å rotfrukter mm, ja allt utom socker och mjöl. Så precis som du får jag i mig kolhydrater, protein och fett.

    Det härliga är att fler och fler verkar äta bregott och vispgrädde istället för lightprodukter. Det är ju det viktiga. Margarin är ju rena giftet. Du får ursäkta att jag drog alla lchf-motståndare över en kam och antog att du åt lightprodukter. Det är ju trots allt Livsmedelsverkets rekomendation. Så skönt att inte alla tar efter dom.

  54. Micke
    Kolla på dokumentären forks over knives så förstår även den mest korkade vad cancern beror på.
    Svar: #155
  55. evah
    Militant veganismpropagande.
    Svar: #156
  56. evah
    Militant veganismpropagande.

    Militant veganismpropaganda skall det vara.

1 2 3

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg