Nyheter

ADA godkänner lågkolhydratkost!

ada3.jpgADA (American Diabetes Association) utkom igår med 2008 års rekommendationer för diabetesbehandling. Den stora nyheten är att man förordar lågkolhydratkost lika gärna som annan kost för diabetiker för att gå ner i vikt. Man har således släppt på oron för att det på något vis skulle vara farligt. En mycket god nyhet, som kommer att underlätta för många diabetiker som vill prova.

Att man inte utifrån dagens läge går längre och rekommenderar det rakt av, kan man möjligen lite elakt tolka så här: Man har i många år föreslagit något helt annat (lågfettskost), och det tar emot att rakt av erkänna att det verkar vara sämre för typ 2 diabetiker. Ordnad reträtt, helt enkelt. För de som inte vill vänta på 2009 års upplaga kan jag tänka mig en trolig version redan nu: Man kommer att ta upp det även som ett möjligt sätt att förbättra blodsockerkontroll. 2010 eller 2011 kommer man kanske att rekommendera det för alla typ 2 diabetiker, och säga att man länge förordat det för vissa. Bra, så slipper de tappa prestige genom att ändra sig för fort.

Synd bara för de som riskerar att bli sjukare under tiden.

För de diabetiker som inte vill vänta några år, medan byråkratin maler, kommer här ett snabbt tips: Ju mindre kolhydrater en diabetiker äter, desto lättare att få ett mer normalt blodsocker. Inte förvånande eftersom alla kolhydrater i kosten blir socker i magen, och därefter blodsocker. Fett däremot höjer inte blodsockret alls i praktiken. Jag har personligen träffat på ett ganska stort antal typ 2 diabetiker som kunnat bli helt insulinfria, mycket smalare, och definitivt mer välmående, efter sådan kostomläggning.

För alla typ 2 diabetiker som genast vill veta mer: här är en länk till en populärvetenskaplig artikel om den omtalade Karlshamnsstudien, den största svenska studien på området. Denna liksom flera andra studier har visat överlägsen effekt av lågkolhydratkost vid diabetes, se lista. Kostdoktorn kommer tveklöst att återkomma till ämnet i mer detalj.

 

4 Kommentarer

  1. Det är märkligt att inte mera forskning har följt i spåren efter Karlshamnsstudien, i den mån den överhuvudtaget behövs?

    Kan det vara så illa att man i denna studie funnit lösningen som kanske skulle omkullkasta det mesta som SLV propsar på?

    Att ADA nu rekommenderar lite kolhydrater är ju egentligen en återgång till hur det alltid varit innan det syntetiska insulinet kom.

    Varenda sjuksköterska över 50 år vet väl hur kolhydrater påverkar diabetes negativt då detta ingick i deras utbildning - dags att damma av de gamla böckerna?

  2. Det är rimligen bara en tidsfråga innan den första stora randomiserade studien på diabetiker kommer. Det finns som sagt flera bra men icke-randomiserade studier som visar liknande resultat. Här är en ny som visade att diabetiker som bara drar ner på kolhydraterna ytterst måttligt (45% jämfört med 57%) ändå får signifikant bättre blodsocker och signifikant mer viktnedgång, än de som fortsatte äta mer kolhydrater. Studien pågick två år.
  3. Inte för att jag anser att en randomiserad studie (där man slumpas in i en grupp) är helt nödvändig när resultaten är så klara som här. Det finns ingen sådan om rökning, ändå är vi överens om att det är skadligt. Detsamma kommer kanske att gälla stora mängder kolhydrater till diabetiker.
  4. Tove
    I ADA rapporten kan man läsa följande:
    " Further research is needed to determine the long term efficacy and safety of low carbohydrate diets"
    "Limit saturated fat to < 7 %of total calories."
    De förespråkar med andra ord inte LCHF med mycket mättat fett. Det är en väsentlig skillnad i att förspråka mindre KH och att rek mer mättat fett. Tycker inte att detta framgår i Andreas text ovan.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg