-44 kilo på nio månader, med fet julmat

sss2

Aftonbladet plus idag: ”Jag började frossa i julmat – och rasade i vikt”

Ur artikeln

I början av 2002 var Sten Sture riktigt illa ute. Hans hjärta krånglade – han hade allvarlig hjärtsvikt – och blodtrycket var skyhögt, det övre trycket var närmare 200. Orsaken till hans dåliga värden var hans massiva övervikt, han vägde 146 kilo.

– Jag mådde väldigt dåligt. Jag sökte hjälp och läkarna sa att jag hade ett halvår kvar om jag fortsatte äta som jag gjorde.

– Genom åren hade jag bantat flera gånger. Men efter varje gång jag hade gått ner tio kilo gick jag upp tolv. På 20 år blir det 40 kilo extra som jag fick släpa på.

Han var beredd att ge upp kampen mot övervikten fullständigt och började äta tvärtemot allt han visste. Han fyllde tallriken med bacon, majonnäsklädda ägghalvor och lass med lammkotletter – massor av fet mat.

På nio månader tappade han 44 kilo och de följande kontrollerna hos doktorn visade inte ett spår av någon hjärtsvikt. Dessutom hade blodtrycket sjunkit till 120.

– Jag hade tänt en fettbrasa, säger han och skrattar.

Julen är dock tiden då han kan tänka sig att synda med kolhydraterna.

– Det här med julöl är ju ett bekymmer. Men det är bara jul en gång om året och jag tycker man kan dricka lite julöl utan att ha dåligt samvete. Bara man håller sig undan julgodiset.

Efter ytterligare en tid pekade vågen på -69 kilo (se länken nedan).

Före

Sten Sture Skaldeman före

Efter

Sten Sture Skaldeman efter

Läs mer

Mer om ”frossardieten” GI-noll (liknar LCHF-kost) – och hur de flesta istället spontant äter mindre på den.

Kostdoktorns tips till julbordet

Tack till Stefan Andersson för tipset om artikeln.

Äldre inlägg