Bröstmjölken farligt fet enligt Livsmedelsverket?

tva-sorters-mjolk2

SVD sprider idag Livsmedelsverkets påbud att alla barn, oavsett ålder och vikt, skall dricka lättmjölk. Rimligen blir då nästa steg att förbjuda amning?

Dessa dumheter börjar gå över alla gränser. SVD idag:

Hur fet skall mjölken vara?

FRÅGA: Jag är förvirrad över en fråga. På barnavårdscentralen där jag bor säger de att små barn ska dricka standardmjölk, det vill säga fet mjölk, men era experter rekommenderar små barn att dricka lättmjölk och äta lättfil.

Har själv alltid trott att man ska ge små barn fetare alternativ på mejeriprodukter. Hur ska jag göra för att det ska bli rätt? Min son är 15 månader och han dricker fet mjölk till frukost, mellanmålet samt middagen. /Jennie

SVAR: Jag förstår mycket väl din förvirring. Det är så att man tidigare rekommenderade standardmjölk till spädbarn och upp till två års ålder, sedan mellanmjölk och till sist lättmjölk. Men numera så rekommenderar Livsmedelsverket att alla barn ska ha lättmjölk och lättfil oavsett ålder och vikt. Vi har följt dessa råd som är gällande nu.

Barn behöver extra energi, och det får du lättast via fett. Men det är lite för mycket mättat fett i standardmjölk så därför rekommenderar vi, och Livsmedelsverket, att ge en extra tesked (fem milliliter) flytande margarin eller rapsolja per portion till lunchen exempelvis. Detta fett är bättre, fler näringsriktiga och nyttiga fettsyror. /Growingpeople-experten

Vad Livsmedelsverket säger:

Kostråd för barn:

”Alla, också barn, rekommenderas att äta mindre mättat fett. Därför är det bra att välja lättmjölk, lättfil och lättyoghurt. Lättprodukter innehåller mindre fett men lika mycket av andra näringsämnen som fetare produkter…

Rådet att dricka lättmjölk gäller alla barn oavsett ålder och kroppsvikt och syftar inte i första hand till att minska intaget av kalorier, utan av mättat fett.”

Experiment med barnens hälsa

Livsmedelsverket menar tydligen att man skall experimentera med light-mat till barn i princip från födseln. Och detta på grund av en allmän oro för naturligt mättat fett.

Naturligt mättat fett som inte ens kunnat visas vara farligt till vuxna. Så sent som förra veckan diskuterade professorerna frågan på Hjärt-Lungfondens hearing. De var djupt oeniga om det fanns några bevis alls för att naturligt mättat fett har något med risken för hjärtsjukdom att göra.

Men för ettåriga barn blir det hela bisarrt. Hur många ettåringar känner du som fått hjärtinfarkt? Livsmedelsverket tycker att vi skall ta bort det naturliga mättade fettet ur småbarnens mat. Trots att det bland annat behövs för hjärnans uppbyggnad. Utan att vi vet riskerna med det. Bara för att vissa fortfarande tror (helt utan bevis) att det kan förebygga hjärtinfarkt när barnet blir 50 år??

Det är dessutom visat i studier att barn som äter mjölkprodukter med naturlig fetthalt är smalare än barn som får äta lightvarianter (som innehåller mycket större andel socker). Dessutom får de lättare i sig de naturliga fetter som behövs för att bygga upp sina kroppar.

Förbud mot amning?

Någon borde meddela Livsmedelsverket att fettet i bröstmjölk är till hälften naturligt mättat fett. Bröstmjölken innehåller lika mycket mättat fett som den feta mjölken de avråder från. Skulle Livsmedelsverket rekommendera ett förbud mot amning också? Kanske kan bebisarna istället äta en margarin-ersättning från Unilever AB?

Ge barnen naturlig mat

Mitt förslag är att lita på moder natur och miljoner års evolution. Eftersom modersmjölk innehåller rikligt med naturligt mättat fett kan det säkert vara viktigt för barnens hälsa. Jag rekommenderar därför att bortse från Livsmedelsverkets märkliga råd, och alla företag som vill kränga lättmargarin till barn.

Ge barnen naturlig mat. Det borde vara helt självklart.

Barn

Läs mer

“Maten kan göra barnen sjuka” – Birgitta Strandvik, professor i barnmedicin, varnar för light-mat till barn.

“Barnen måste få mer fett” – Åsa Larsson, distriktsläkare, varnar för fettsnål barnmat.

Dumheter i SVD om ägg till barn tidigare svar från ”Growingpeople-experten”

Tidigare inlägg om mat till barn.

Light-maten gör dig fet

Vill du göra något?

Skriv till Livsmedelsverket och fråga hur de kommit fram till sina onaturliga kostråd: livsmedelsverket@slv.se Tel 018-175500

Här kan du kontakta growingpeople.se och fråga hur de kan svara som ovan i sin frågespalt på SVD: redaktionen@growingpeople.se
Telefon: 040-6603771 eller 040-6603772

Äldre inlägg