”I 40 år av mitt liv led jag av IBS och så kunde jag fixa det på tre dagar med rätt kost!”

image-800x805

Charlotte hade lidit av svår IBS ända sedan hon var barn, och hade testat att utesluta alla möjliga sorters livsmedel utan någon effekt.

I 40-årsåldern hittade hon en artikel där det stod att IBS kunde förbättras genom uteslutande av stärkelse ur kosten, och hon bestämde sig att prova trots att hon förstod att det skulle bli en stor omställning. Efter bara ett par dagar var hennes magbesvär ett minne blott:

DD+ MEDLEMSKAP

Mejlet

Hej Andreas,

Jag skulle vilja dela med mig av min hälsohistoria.

Den handlar inte om någon större viktresa – men desto mer om välmående och att få rätten till en välfungerande tillvaro.

Som uppvuxen i Danmark på 70 och 80-talen, som om möjligt är ett ännu större mack-land än Sverige, är jag uppfödd på gröt, mackor och frallor till frukost, dansk smörgås till lunch och sedan någon form av husmanskost till middag (som inkluderade en stooor andel potatis).

Som barn var jag väldigt liten och smal och hade svårt att äta – tuggade i princip maten torr och hade en konstant krånglande mage. Antingen för mycket och fort eller alldeles för sällan (alltså på toaletten).

Kan inte ens försöka räkna de gångar jag suttit på toan med magkramp eller legat på soffan/sängen i fosterställning med ont i magen och kramp.

Som vuxen ställdes diagnosen IBS och jag fick besked om att öka på fibrerna. Så nu var det att hälla inulin på den nyckelhålsmärkta yoghurten. Inte blev det bättre för det :(

Nu är vi inne på 2000-talet – som sagt var vikten aldrig något större problem. Fick under tiden tre barn och vikten smög sig på lite grann för varje gång, dock mest som trivselkilon. Och min IBS frodades. Hade dagar då jag inte kunde vara långt från toan och ibland hela veckor då det inte hände någonting alls och konstant uppblåst och gasig på det.

Jag försökte utesluta alla möjliga och omöjliga livsmedel; laktos, gluten, soja, enstaka livsmedel (tex äpple, purjolök, blomkål, lök…) och kände till slut att det inte gick att äta någonting alls – såklart skulle det jag åt vara fettsnålt och nyckelhålsmärkt.

Vändningen kom i november 2008 då jag under en googling på IBS hittade en notis om att uteslutande av stärkelse visat sig ha en bra effekt på IBS.

Jag läste på lite om stärkelse i maten och kom fram till att detta skulle kräva en ganska stor omställning då det ju betyder att primärt ta bort spannmål, pasta, ris och potatis. Och jag som älskade mina mackor och min potatis :(

Jag bestämde mig för att ge det en chans och den 1 december lade jag om kosten och lovade mig själv att ge det fram till jul för att låta det ta lite tid.

Vad hände då? TRE (3) DAGAR tog det – då kände jag plötsligt att magen blev lugn och platt och inga gaser – och inga toalettproblem. Jag var fullkomligt lyrisk och samtidigt lite förbannad att ingen hade kunnat klura ut detta tidigare. 40 år av mitt liv med IBS och sedan gick det att fixa på tre dagar med rätt kost!

Vad var det jag gjorde då? I stället för stärkelserika produkter gick jag över till att äta mer naturligt fett och bytte ut nyckelhålsmärkta produkter mot fullfeta produkter. Oj, vilken god mat det blev :). I början på 2009 märkte jag då att vikten började peka uppåt – det hade annars försvunnit lite kilon direkt då jag tog bort stärkelsen och lade till fettet.

Jag lade ihop två och två och kom fram till att det förstås inte var en bra kombo att äta större mängder fett och sedan också äta sockerrik mat (kunde fortfarande gå igång på lösgodiset då). Plockade bort sockret ut maten och vips hade jag hittat kosten jag var gjord för och mådde bra på – jag hade hittat till LCHF.

Denna kost har jag ätit sedan dess och mår prima. Min IBS är en saga blott och magen är lugn och fin.

Insikten att kosten har så stor betydelse för vårt välmående har gjort att jag lagt om väsentligt mer än bara maten i mitt liv. Jag har valt en ny karriär (från IT/telecom till kost och hälsa) och fokuserar nu på att ge andra möjligheten att hitta glädjen i riktig och god mat – hemlagad från grunden.

Jag driver numera ett företag med fokus på kost, hälsa och livsstil där grundstommen är matlagningskurser för vanligt folk, föreläsningar och alldeles snart också kostrådgivning.

Kolla gärna på min hemsida HappyCharlotte.com (finns också på FB som HappyCharlotte).

Detta får du gärna publicera om du tycker att min historia kan peppa andra.

Charlotte

Kommentar

Grattis Charlotte till att ha blivit av med dina magbesvär!

Din berättelse

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till mig på andreas@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är ok att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa dig.

Nedan kan du läsa och se hur du kan göra om du vill testa själv, samt historier från många andra som testat.

Mer

Jason Fung
Dodssugen-pa-att-ata

Mer än 435 tidigare framgångshistorier

Kursvideo

Hur du äter LCHF - presentationsbildEric Westman

Video - Hur insulin styr din vikt3De 5 bästa tipsen för vikten

Äldre inlägg